Skip to main content

Βρετανία: Η Λιζ Τρας διατηρεί μεγάλο προβάδισμα- Έχει πιο αναλυτική σκέψη από τον Ρίσι Σούνακ;

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας εξακολουθεί να προηγείται σημαντικά του αντιπάλου της, του Ρίσι Σούνακ, στην κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία της Βρετανίας, έδειξε σήμερα δημοσκόπηση του οργανισμού YouGov για λογαριασμό του Sky News.

Το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα ψηφίζει με επιστολική ψήφο για να επιλέξει τον νέο ηγέτη του αφού ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως θα παραιτηθεί έπειτα από μια σειρά σκανδάλων. Ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

Η Τρας, η οποία βρίσκεται σταθερά στις δημοσκοπήσεις στην κορυφή των προτιμήσεων των μελών του Συντηρητικού Κόμματος, προηγείται του Σούνακ κατά 32 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ αυτών που έχουν αποφασίσει να ψηφίσουν, έδειξε η έρευνα. Η Τρας συγκεντρώνει 66% και ο Σούνακ 34%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, μόνο το 13% των μελών του Συντηρητικού Κομματος είτε δεν έχει αποφασίσει ποιον θα ψηφίσει είτε δεν θα ψηφίσει καθόλου.

Ο Ρίσι Σούνακ είναι πιο αυθεντικός και συναισθηματικός

Σε μια σειρά διαδηλώσεών τους Λιζ Τρας και Ρίσι Σούνακ συνομιλούν με μέλη του Συντηρητικού κόμματος για το τι σκοπεύουν να κάνουν εάν εκλεγούν αρχηγός του κόμματος και πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα θέματα συζήτησης έχουν πλέον καθιερωθεί, από τους φόρους μέχρι τις τιμές της ενέργειας. Όμως, σε ένα βαθύτερο επίπεδο, ο τρόπος που μιλάνε οι δυο τους είναι δυνητικά πολύ αποκαλυπτικός για το τι είδους ηγέτη θα έκαναν, σημειώνει το Conversation.

Οι λέξεις που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι μπορεί να είναι «ειλικρινή σήματα» που δίνουν πληροφορίες για τις υποκείμενες ψυχολογικές διαδικασίες και τις πιθανές συμπεριφορές τους. Και δεδομένου ότι αυτές οι γλωσσικές επιλογές είναι λεπτές, οι ίδιοι οι ομιλητές μπορεί να μην τις γνωρίζουν συνειδητά. Επίσης, είναι δύσκολο να κρυφτούν.

Σε ανάλυση του Conversation- με βάση ομιλίες που έδωσαν στις 5 Αυγούστου- ως προς τρεις βασικές γλωσσικές μεταβλητές: «αυθεντικότητα», «συναισθηματικός τόνος» και «αναλυτική σκέψη», ο Σούνακ βγήκε πιο αυθεντικός και συναισθηματικός ενώ η Τρας πιο αναλυτική. Το μάλλον ανησυχητικό συμπέρασμα ωστόσο είναι ότι και οι δύο βγήκαν κάτω από το μέσο όρο στην αναλυτική σκέψη και κανένας από τους δύο δεν πήρε βαθμό όλα τα πλαίσια.

«Η γλώσσα της Τρας παρουσίασε πιο αναλυτική σκέψη από αυτή του Σούνακ, παρόλο που εκείνος έχει τη φήμη του τεχνοκράτη. Η αναλυτική σκέψη μπορεί να ανιχνευθεί όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν λέξεις που υποδηλώνουν τυπικότητα, λογική, ιεραρχικές σχέσεις και ποσότητες. Για παράδειγμα, η Τρας χρησιμοποίησε περισσότερους ποσοτικούς δείκτες από τον Σούνακ. Παραδείγματα περιλάμβαναν: πρώτα απ’ όλα»,επεκτείνουμε σε περισσότερες χώρες, εκπληρώνουμε όλες τις υποσχέσεις μας, παρέχουμε περισσότερες συμφωνίες, επενδύοντας περισσότερα σ και κυρίως χρειαζόμαστε, όπως χρειαζόμαστε περισσότερα από αυτά αίσθηση υπερηφάνειας.

Ανησυχητικό όμως, και οι δύο υποψήφιοι ήταν κάτω από τον μέσο όρο στην αναλυτική σκέψη. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν έχουν σκεφτεί πραγματικά τις ιδέες τους, αποφεύγουν να είναι πολύ συγκεκριμένοι ή ακόμη και να ανταποκρίνονται στους ισχυρισμούς και τις αντεγκλήσεις του άλλου σε ξέφρενες προσπάθειες να κερδίσουν ψήφους. Αλλά σίγουρα ένας αρχηγός κυβέρνησης πρέπει να διαθέτει δεξιότητες αναλυτικής σκέψης ανώτερης τάξης. Όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, η έλλειψη αναλυτικής σκέψης προκάλεσε σύγχυησ στον προκάτοχό τους, Μπόρις Τζόνσον», αναφέρεται. 

naftemporiki.gr