Skip to main content

Σαουδική Αραβία: Γυναίκα καταδικάστηκε σε 34 χρόνια φυλάκιση για χρήση του Twitter

Μία φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Λιντς από τη Σαουδική Αραβία, η οποία είχε επιστρέψει στην πατρίδα της για διακοπές, καταδικάστηκε σε 34 χρόνια φυλάκιση επειδή είχε λογαριασμό στο Twitter και επειδή παρακολουθούσε και έκανε retweet αντιφρονούντες και ακτιβιστές.

Καταδικασθείσα είναι η 34χρονη Σάλμα αλ Σεχάμπ, μητέρα δύο μικρών παιδιών. Η Σεχάμπ καταδικάστηκε αρχικά σε φυλάκιση τριών ετών για το «έγκλημα» της χρήσης ιστότοπου στο Διαδίκτυο για «πρόκληση δημόσιας αναταραχής και αποσταθεροποίηση της πολιτικής και εθνικής ασφάλειας». Όμως, το εφετείο εξέδωσε τη Δευτέρα τη νέα ποινή – 34 χρόνια φυλάκιση ακολουθούμενη από 34 χρόνια ταξιδιωτική απαγόρευση– αφού ένας εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο να εξετάσει άλλα φερόμενα εγκλήματα.

Σύμφωνα με μετάφραση των αρχείων του δικαστηρίου, τα οποία επικαλείται ο Guardian, οι νέες κατηγορίες περιλαμβάνουν τον ισχυρισμό ότι η Σεχάμπ «βοηθούσε όσους προσπαθούσαν να προκαλέσουν δημόσια αναταραχή και να αποσταθεροποιήσουν την πολιτική και εθνική ασφάλεια ακολουθώντας τους λογαριασμούς τους στο Twitter» και με την εκ νέου δημοσίευση των αναρτήσεών τους. Θεωρείται ότι η Σεχάμπ μπορεί ακόμα να ζητήσει νέα έφεση στην υπόθεση.

Η ίδια περιγράφει τον εαυτό της ως οδοντίατρο, παιδαγωγό, φοιτήτρια διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο του Λιντς και λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Princess Nourah bint Abdulrahman, σύζυγο και μητέρα δύο παιδιών. 

Η καταδίκη από το ειδικό τρομοκρατικό δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας εκδόθηκε εβδομάδες μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία, για την οποία ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί το βασίλειο να κλιμακώσει την καταστολή των αντιφρονούντων και άλλων ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας, σημειώνει ο Guardian, προσθέτοντας: 

Η υπόθεση αποτελεί επίσης το τελευταίο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ο διάδοχος του θρόνουν Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει βάλει στο στόχαστρο της εκστρατείας καταστολής του τους χρήστες του Twitter, ενώ ταυτόχρονα ελέγχει έμμεσα- μέσω του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Σαουδικής Αραβίας, του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων (PIF)- ένα σημαντικό μερίδιο στην αμερικανική εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

naftemporiki.gr