Skip to main content

Η Εσθονία αφαιρεί σοβιετικό μνημείο, επικαλούμενη τη δημόσια τάξη

Η κυβέρνηση της Εσθονίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αποφάσισε να αφαιρέσει ένα σοβιετικό μνημείο από μια παραμεθόρια πόλη που βρίσκεται στο ρωσόφωνο τμήμα της χώρας, με την πρωθυπουργό Κάγια Κάλας να ισχυρίζεται ότι το μνημείο αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια τάξη και να δεσμεύεται ότι θα απομακρύνει όλα τα σχετικά μνημεία από τους δημόσιους χώρους στη χώρα της Βαλτικής.

Το μνημείο αφορά ένα αντίγραφο ενός τανκ T-34 με ένα κόκκινο σοβιετικό αστέρι στην κορυφή που μνημονεύει τους Σοβιετικούς στρατιώτες που πέθαναν απελευθερώνοντας την Εσθονία από τη Γερμανία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βρίσκεται σε μια περιοχή έξω από τη Νάρβα, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Εσθονίας. Η πόλη διαθέτεαι μεγάλο ρωσόφωνο πληθυσμό. Το τανκ θα μεταφερθεί στο Πολεμικό Μουσείο της Εσθονίας κοντά στην πρωτεύουσα, Ταλίν.

Η Νάρβα θεωρείται από ορισμένους ειδικούς ως ένα από τα πιο πιθανά μέρη όπου η Ρωσία θα μπορούσε προσπαθήσει να δοκιμάσει το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, λόγω του μεγάλου αριθμού των ρωσόφωνων. Ωστόσο, Εσθονοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι οι κάτοικοι της πόλης υποστηρίζουν συντριπτικά την Εσθονία. 

«Κανείς δεν θέλει να δει τον στρατευμένο και εχθρικό γείτονά μας να υποδαυλίζει εντάσεις στο σπίτι μας», είπε, προσθέτοντας ότι η κίνηση ήρθε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Λαμβάνοντας υπόψη την ταχύτητα της αυξανόμενης έντασης και της σύγχυσης γύρω από τα μνημεία στη Νάρβα, πρέπει να δράσουμε γρήγορα για να διασφαλίσουμε τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια», είπε. «Δεν θα δώσουμε στη Ρωσία την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το παρελθόν για να διαταράξει την ειρήνη στην Εσθονία», συνέχισε. 

Ολόκληρο το μνημείο αποσυναρμολογήθηκε την Τρίτη και «η επιχείρηση θα διεξαχθεί με αξιοπρεπή τρόπο, για παράδειγμα, τα λουλούδια και τα κεριά που βρίσκονταν στο μνημείο θα μεταφερθούν σε ένα νεκροταφείο, όχι στα σκουπίδια», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Λάουρι Λάανεμετς.

Η Εσθονία επιθυμεί να αποφύγει τις αναταραχές που συνόδευσαν την αφαίρεση το 2007 ενός μνημείου ενός σοβιετικού στρατιώτη του Κόκκινου Στρατού στο Ταλίν, η οποία πυροδότησε συγκρούσεις μεταξύ Εσθονών και Ρώσων εθνικιστών. Τότε ακολούθησε κυβερνοεπίθεση για την οποία Εσθονοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Ρωσία.

Η κυβέρνηση της Εσθονίας επανεξετάζει επίσης τον ρόλο της ρωσικής γλώσσας στα εσθονικά σχολεία και έχει μπλοκάρει την είσοδο στη χωρα Ρώσων με εσθονικές βίζες ως μέρος της απάντησής της στην επιθετικότητα της Μόσχας.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Λετονία έχει επίσης επιταχύνει τα σχέδιά την για την απομάκρυνση όλων των σοβιετικών μνημείων από δημόσιους χώρους.

naftemporiki.gr