Η Ρωσία είναι έτοιμη να πουλήσει προηγμένα όπλα σε συμμάχους παγκοσμίως και να συνεργαστεί για την ανάπτυξη στρατιωτικής τεχνολογίας, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι τα τελευταία της όπλα είναι πολύ ανώτερα από αυτά των αντίπαλων χωρών.
Με τις δυνάμεις του Ρώσου ηγέτη να σημειώνουν αργή πρόοδο με βαρύ κόστος, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής πειστική βιτρίνα για τη βιομηχανία όπλων της Ρωσίας, σχολιάζει το Al Jazeera. Ωστόσο, ο Πούτιν μιλώντας σε προσκεκλημένους σε έκθεση όπλων κοντά στη Μόσχα, επέμεινε ότι οι ρωσικοί εξοπλισμοί είναι χρόνια μπροστά από τον ανταγωνισμό.
Η Ρωσία εκτιμά τους ισχυρούς της δεσμούς με τη Λατινική Αμερική, την Ασία και την Αφρική, «και είναι έτοιμη να προσφέρει στους εταίρους και τους συμμάχους της τους πιο σύγχρονους τύπους όπλων – από φορητά όπλα μέχρι τεθωρακισμένα οχήματα και πυροβολικό, μαχητικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα», είπε ο Πούτιν. «Σχεδόν όλα έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερες από μία φορές σε πραγματικές επιχειρήσεις μάχης», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τα όσα είπε, η Ρωσία θα μπορούσε να προσφέρει νέα μοντέλα και συστήματα. «Μιλάμε για όπλα και ρομποτική υψηλής ακρίβειας, για συστήματα μάχης που βασίζονται σε νέες φυσικές αρχές. Πολλοί από αυτούς είναι χρόνια, ή ίσως δεκαετίες μπροστά από τους ξένους ανταγωνιστές τους, και όσον αφορά τα τακτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά τους υπερτερούν σημαντικά».
Η «επιχείρηση» θα ολοκληρωθεί
Η Ουκρανία έχει κάνει αποτελεσματική χρήση των όπλων που προμήθευσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά των πυραυλικών συστημάτων HIMARS, και η Ρωσία έχει δεχθεί μια σειρά από μεγάλα πλήγματα, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής αεροπορικής βάσης στην προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας την περασμένη εβδομάδα- αν και επίσημα το Κίεβο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις.
Ωστόσο, ο Πούτιν υποστήριξε ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας και οι φιλορώσοι στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, εκπληρώνουν όλα τα καθήκοντά τους. «Βήμα προς βήμα, απελευθερώνουν τη γη του Ντονμπάς», είπε.
Η ομιλία ήταν συνεπής στο πνεύμα μιας σειράς δηλώσεων που παρακολουθούμε από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, κατά τις οποίες ο Πούτιν και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλούν για τη δυνατότητα συνεργασίας της Ρωσίας με συμμάχους όπως η Κίνα, η Ινδία, το Ιράν και άλλοι για την οικοδόμηση μιας νέας διεθνούς τάξης που δεν κυριαρχείται πλέον από τις ΗΠΑ.
«Θέλω να τονίσω ότι η Ρωσία υποστηρίζει την ευρύτερη συνολική ανάπτυξη [και] στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία. Σήμερα, σε συνθήκες εμπιστοσύνης στον αναδυόμενο πολυπολικό κόσμο, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό», είπε ο Πούτιν. «Εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η χώρα μας έχει πολλούς ομοϊδεάτες συμμάχους και εταίρους σε διαφορετικές ηπείρους. Αυτά είναι τα κράτη που δεν υποκύπτουν στον λεγόμενο ηγεμόνα. Οι ηγέτες τους δείχνουν έναν πραγματικό αρρενωπό χαρακτήρα και δεν λυγίζουν».
naftemporiki.gr