Skip to main content

ISW: Το Κρεμλίνο ετοιμάζει τη βιομηχανία για παρατεταμένο πόλεμο

Το Κρεμλίνο φέρεται να προσπαθεί να κινητοποιήσει τη βιομηχανία της Ρωσίας για να υποστηρίξει τις παρατεταμένες πολεμικές προσπάθειες στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) που επικαλείται τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας στις αρχές Αυγούστου απαγόρευσε σε ορισμένους υπαλλήλους και σε ολόκληρη την ηγεσία της κρατικής βιομηχανικής εταιρείας Rostec να κάνουν διακοπές, ανέφερε σε έκθεσή του το αμερικανικό think tank. 

Σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηερσίες πληροφοριών, η Στρατιωτική-Βιομηχανική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπό την προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν, ετοιμάζεται να αλλάξει το πρόγραμμα κρατικών αμυντικών παραγγελιών έως τις αρχές Σεπτεμβρίου για να αυξήσει τις δαπάνες κατά 600-700 δισ. ρούβλια (περίπου 10 δισ. δολάρια).

Το ρωσικό πρακτορείο Ura ανέφερε επίσης ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού πιθανότατα επισκέφτηκε το εργοστάσιο Uralvagonzavod, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή αρμάτων μάχης στη Ρωσία και τον παραγωγό των κύριων αρμάτων μάχης της Ρωσίας T-72, στις 12 Αυγούστου. Η ουκρανική υπηρεσία είχε αναφέρει προηγουμένως ότι η Uralvagonzavod αντιμετώπιζε οικονομικά ζητήματα λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη Δύση και της αδυναμίας εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της κρατικής σύμβασης.

Εάν αληθεύει, η επίσκεψη του Σοϊγκού θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι το Κρεμλίνο επιχειρεί να επανεκκινήσει ή να επεκτείνει τη λειτουργία του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος, σχολιάζει το Ινστιτούτο, το οποίο είχε αναφέρει προηγουμένως ότι το Κρεμλίνο διεξάγει μια κρυφή κινητοποίηση της ρωσικής οικονομίας προτείνοντας μια τροποποίηση στους ομοσπονδιακούς νόμους για θέματα προμήθειας των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Ρωσική Κρατική Δούμα.

Η τροπολογία υποχρεώνει τις ρωσικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως ιδιοκτησίας, να εκπληρώνουν ρωσικές στρατιωτικές εντολές και επιτρέπει στο Κρεμλίνο να αλλάξει τις συνθήκες εργασίας για τους υπαλλήλους. Ο Πούτιν υπέγραψε την τροπολογία στις 14 Ιουλίου, η οποία δείχνει ότι το Κρεμλίνο θα συνεχίσει να εισάγει περισσότερα μέτρα για να επεκτείνει τον άμεσο έλεγχο του Κρεμλίνου στις επιχειρήσεις του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος της Ρωσίας, καταλήγει. 

naftemporiki.gr