Skip to main content

Ζελένσκι: Η ΕΕ δεν θα έπρεπε να είναι «σούπερ μάρκετ» για τους Ρώσους

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε την Παρασκευή νέα έκκληση στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαγορεύσουν τη χορήγηση θεωρήσεων διαβατηρίου σε όλους τους πολίτες της Ρωσίας, προκειμένου να μην γίνουν «σούπερ μάρκετ» όποιου διαθέτει τα μέσα να ταξιδεύει σε αυτά.

Έσπευσε να συμπληρώσει πως η πρόταση αυτή δεν αφορά τους Ρώσους που χρειάζονται βοήθεια διότι διακινδύνευσαν την ελευθερία ή τη ζωή τους προβάλλοντας αντίσταση στις πολιτικές του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. «Πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις πως οι Ρώσοι δολοφόνοι ή συνεργοί στην κρατική τρομοκρατία δεν θα λαμβάνουν βίζες Σένγκεν», ανέφερε ο Ζελένσκι στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα, αναφερόμενες στις θεωρήσεις εισόδου που επιτρέπουν στους κατόχους των διαβατηρίων να κινούνται ανεμπόδιστα στον χώρο Σένγκεν, στον οποίο είναι ενταγμένες 26 χώρες — συμπεριλαμβανομένων 22 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και τεσσάρων κρατών που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

«Δεύτερον, δεν πρέπει να καταστρέψουμε την ίδια την ιδέα της Ευρώπης, των κοινών ευρωπαϊκών αξιών μας. Η Ευρώπη δεν πρέπει κατά συνέπεια να μετατραπεί σε σούπερ μάρκετ όπου δεν έχει καμία σημασία ποιος μπαίνει και το κύριο είναι αυτοί που μπαίνουν απλά να πληρώνουν για τα αγαθά που αγοράζουν».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας πρότεινε να απαγορευτεί η χορήγηση θεωρήσεων διαβατηρίου στους Ρώσους σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Washington Post, κρίνοντας πως οι κάτοικοι της χώρας αυτής πρέπει να απομονωθούν από τον υπόλοιπο κόσμο ώσπου να αλλάξουν τη φιλοσοφία τους.

Την πρόταση αυτή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν έχει ενστερνιστεί μέχρι τώρα καμία από τις ισχυρές χώρες της ΕΕ. Ωστόσο, μερίδα Ευρωπαίων ηγετών καλεί την ΕΕ να σταματήσει την έκδοση τουριστικής βίζας στους Ρώσους πολίτες, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο κυρώσεων.  Η Φινλανδία, η Εσθονία και η Λετονία είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που μοιράζονται σύνορα με τη δυτική Ρωσία. Αυτές είναι και οι χώρες που είτε έχουν εκφράσει ανησυχίες για τους Ρώσους τουρίστες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, είτε έχουν σταματήσει να εκδίδουν βίζα.

Επίσης, η Τσεχία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε τις εκκλήσεις για απαγόρευση της έκδοσης βίζας για τους Ρώσους πολίτες σε όλο το μπλοκ, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg. Η Φινλανδία έχει επίσης ταχθεί υπέρ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι τον ενεθάρρυνε η υποστήριξη των κρατών της Βαλτικής, άλλοτε σοβιετικών δημοκρατιών, και της Τσεχίας, που ασκεί το τρέχον διάστημα την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

Το Κρεμλίνο έχει καταδικάσει την έκκληση του Ουκρανού προέδρου. «Η μόνη πιθανή στάση που μπορούμε να έχουμε είναι εξαιρετικά αρνητική», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ την Τρίτη. Ο Πεσκόφ είπε ότι τέτοιες ιδέες «μυρίζουν άσχημα» και ότι οποιαδήποτε προσπάθεια απομόνωσης της Ρωσίας ή των Ρώσων δεν έχει προοπτική επιτυχίας.

naftemporiki.gr