Skip to main content

Η Σεούλ θα απαγορεύσει τα υπόγεια σπίτια που έγιναν γνωστά από την ταινία «Παράσιτα»

Ο απολογισμός των θυμάτων των πλημμυρών που προκάλεσαν βροχοπτώσεις-ρεκόρ στη Νότια Κορέα αναθεωρήθηκε στους 11 νεκρούς, εκ των οποίων έξι στην πρωτεύουσα Σεούλ, ενώ άλλοι οκτώ άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, ανακοίνωσαν οι αρχές. Πάνω από 5.300 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, διευκρίνισε το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι έξι από τους ένδεκα θανάτους και οι τρεις από τους οκτώ αγνοούμενους καταγράφηκαν στη Σεούλ, όπου δρόμοι και σταθμοί του μετρό πλημμύρισαν έπειτα από δύο ημέρες καταρρακτωδών βροχών.

Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ τόνισε πως πρόκειται για τις πιο σφοδρές βροχοπτώσεις στην πόλη αφότου άρχισαν μετεωρολογικές παρατηρήσεις — πριν από 115 χρόνια.

Εικόνες που κυκλοφόρησαν στις αρχές της εβδομάδας σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν ανθρώπους με το νερό ως τη μέση και σταθμούς μετρό πλημμυρισμένους.

Η συνοικία Γκάνγκναμ, πλούσια, πυκνοκατοικημένη συνοικία της πρωτεύουσας, επλήγη εν μέρει, με πολλά αυτοκίνητα να παρασύρονται από τα νερά.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι που πνίγηκαν σε ημιυπόγεια σπίτια κατά τη διάρκεια της καταιγίδας που έπληξε τη Σεούλ, με αποτέλεσμα η πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας να σχεδιάζει να καταργήσει σταδιακά αυτού του είδους τις κατοικίες που έγιναν γνωστός από τη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Παράσιτα», συμβολίζοντας τις ανισότητες της κορεατικής κοινωνίας. 

Οι ανισότητες στη Νότια Κορέα, την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ του κορυφαίου 20% των νοικοκυριών και του κατώτερου 20% έχει διευρυνθεί από το 2019, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Shinhan Bank τον Απρίλιο.

Ανάμεσα στα θύματα που εγκλωνίστηκαν σε ημιυπόγεια σπίτια ήταν τρία μέλη μιας οικογένειας που βρέθηκαν νεκρά αφού παγιδεύτηκαν σε ένα πλημμυρισμένο ημιυπόγειο σπίτι στο Σίλιμ-ντονγκ, όχι μακριά από την εύπορη περιοχή Γκανγκναμ. Μια άλλη γυναίκα στα 50 της που ζούσε σε παρόμοια κατοικία πνίγηκε επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα DongA Ilbo.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Σεούλ σε συντονισμό με την κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την κατασκευή υπόγειων και ημιυπόγειων κατοικιών. Οι ιδιοκτήτες θα έχουν 10 έως 20 χρόνια για να καταργήσουν τέτοιες κατασκευές γνωστές ως σπίτια «banjiha» από τα υπάρχοντα κτίρια. Από το 2020, περίπου το 5% ή 200.000 σπίτια στην πόλη ήταν υπόγεια ή ημιυπόγεια διαμερίσματα, σύμφωνα με τη Μητροπολιτική Κυβέρνηση της Σεούλ.

naftemporiki.gr