Skip to main content

«Εύθραυστη» εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας

Εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ τέθηκε σε ισχύ στη Λωρίδα της Γάζας μετά από τρεις ημέρες μαχών που άφησαν νεκρούς τουλάχιστον 44 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων 15 παιδιά.

Η εκεχειρία ξεκίνησε στις 23:30 τοπική ώρα της Κυριακής (20:30 GMT) παρά τον καταιγισμό ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών και παλαιστινιακών επιθέσεων με ρουκέτες μέχρι την τελευταία στιγμή. 

Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε χθες αργά το βράδυ ότι τα τελευταία πλήγματά του εναντίον της οργάνωσης έγιναν λίγα λεπτά προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία, ανακαλώντας προηγούμενη ανακοίνωσή του. 

Ανέφερε αρχικά ότι έπληξε θέσεις της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης μερικά λεπτά μετά την αναστολή των εχθροπραξιών, που τέθηκε σε ισχύ στις 23:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), στο πλαίσιο συμφωνίας που διαπραγματεύθηκαν τα δύο μέρη με μεσολάβηση της Αιγύπτου. Όμως σε δεύτερη ανακοίνωσή του διόρθωσε την πρώτη, διαβεβαιώνοντας ότι οι επιδρομές του έγιναν «στις 23:25». «Ήταν το τελευταίο πλήγμα του στρατού πριν από την κατάπαυση του πυρός που προβλεπόταν να αρχίσει στις 23:30», διαβεβαίωσε.

Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου έχει ισχυρή βάση, η παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ ανέφερε πως «έπαυσε τις εχθροπραξίες» την προβλεπόμενη ώρα, αλλά προειδοποίησε πως επιφυλάσσεται «του δικαιώματος να ανταποδώσει κάθε (σ.σ.: νέα) επίθεση» του Ισραήλ.

Ενώ και οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να σταματήσουν τις συγκρούσεις, η μία προειδοποίησε την άλλη ότι θα απαντούσε σε οποιαδήποτε βία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει προγραμματίσει έκτακτη συνεδρίαση για τη Δευτέρα με αφορμή τη βία στην περιοχή. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή Τορ Γουενσλαντ δήλωσε: «Υπογραμμίζουμε τη δέσμευσή μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τον τερματισμό της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης, τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ασφάλειας του άμαχου πληθυσμού και την παρακολούθηση του φακέλου των Παλαιστινίων κρατουμένων».

Η συμφωνία θα πρέπει να σταματήσει τουλάχιστον προσωρινά την αιματοχυσία που ξέσπασε στα αποκλεισμένα εδάφη την Παρασκευή με την «προληπτική» επιχείρηση του Ισραήλ «Breaking Dawn», το οποίο δήλωσε ότι απέτρεψε εικαζόμενες προγραμματισμένες επιθέσεις με ρουκέτες από την παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.

Η σύγκρουση είναι η χειρότερη μετά τον Μάιο του 2021, όταν ο ισραηλινός στρατός και παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας ενεπλάκησαν σε πόλεμο 11 ημερών με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει τους 260 νεκρούς στην παλαιστινιακή πλευρά και τους 14 νεκρούς στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιώτη, κατά τις αρχές.

Το εάν η τελευταία αντιπαράθεση θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε σύγκρουση πλήρους κλίμακας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εάν η Χαμάς,που ελέγχει τη Λωρίδα, θα αποφασίσει να παρέμβει, εξηγεί ο Guardian. Ενώ οι δύο ομάδες είναι συμμαχικές, η Χαμάς δεν έχει αναπληρώσει πλήρως το οπλοστάσιο ή το δίκτυό της από τον πόλεμο του περασμένου Μαΐου και δεν φαίνεται πρόθυμη να παρασυρθεί στις μάχες. Όλες οι πλευρές γνωρίζουν, ωστόσο, ότι κάθε ώρα που περνά αυξάνει τον κίνδυνο λανθασμένου υπολογισμού ή κλιμάκωσης.

Σε αντίθεση με τη Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ δεν είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των καθημερινών υποθέσεων της φτωχής περιοχής. Ως αποτέλεσμα, θεωρείται ως μια πιο μαχητική φατρία αντίστασης, που συχνά ενεργεί ανεξάρτητα και μερικές φορές υπονομεύει ακόμη και την εξουσία της Χαμάς.

naftemporiki.gr