Οι ψηφοφόροι στο Κάνσας απέρριψαν την προσπάθεια του νομοθετικού σώματος της πολιτείας που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς να τροποποιήσει το σύνταγμα της πολιτείας με τρόπο που θα άνοιγε το δρόμο στην απαγόρευση ή τον περιορισμό των αμβλώσεων, στέλνοντας ένα αποφασιστικό μήνυμα για τη δημοτικότητα του ζητήματος στην πρώτη δοκιμασία σε πολιτειακό επίπεδο από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την ιστορική απόφαση «Ρόου κατά Γουέιντ» τον Ιούνιο.
Το ερώτημα που παρουσιάστηκε στους ψηφοφόρους ήταν εάν η προστασία των αμβλώσεων θα έπρεπε να αφαιρεθεί από το σύνταγμα της πολιτείας. Ένα «ναι» θα επέτρεπε στο νομοθετικό σώμα του Κάνσας υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών να εγκρίνει μελλοντικά όρια για τις αμβλώσεις – ή να τις απαγορεύσει εντελώς – στην προσεχή σύνοδό του τον Ιανουάριο. Ένα «όχι» θα άφηνε αυτές τις προστασίες σε ισχύ.
Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, το 60% των ψηφοφόρων ψήφισε να διατηρήσει τα μέτρα προστασίας έναντι των αμβλώσεων σε σύγκριση με το 40% που ήθελε να τα αφαιρέσει από το σύνταγμα της πολιτείας. Η προσέλευση ξεπέρασε επίσης κατά πολύ την αντίστοιχη συμμετοχή σε άλλες αναμετρήσεις τα τελευταία χρόνια, με περίπου 900.000 πολίτες του Κάνσας να ψηφίζουν, σύμφωνα με εκτίμηση του Associated Press. Ο αριθμός είναι σχεδόν διπλάσιος από τους 473.438 που συμμετείχαν στις προκριματικές εκλογές του 2018.
Η συντριπτική υποστήριξη για το δικαίωμα στην άμβλωση σε μία παραδοσιακά συντηρητική πολιτεία ενισχύει τις ελπίδες των Δημοκρατικών ότι η ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα εμψυχώσει τους ψηφοφόρους τους σε μια κατά τα άλλα δύσκολη εκλογική χρονιά για το κόμμα τους. Η ψηφοφορία στο Κάνσας σηματοδοτεί ότι η άμβλωση είναι ένα δυναμωτικό ζήτημα που θα μπορούσε να επηρεάσει τη συμμετοχή στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, σχολιάζει η Washington Post.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καλωσόρισε το αποτέλεσμα στο Κάνσας, αναφέροντας ότι η νίκη των υπερασπιστών του δικαιώματος στην άμβλωση στο Κάνσας δείχνει πως «η πλειοψηφία των Αμερικανών συμφωνεί ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν πρόσβαση» σε επεμβάσεις αυτού του είδους.
«Το Κογκρέσο θα όφειλε να ακούσει τη βούληση του αμερικανικού λαού και να αποκαταστήσει τις πρόνοιες» που ακύρωσε τον Ιούνιο το Ανώτατο Δικαστήριο, αναιρώντας την απόφασή του στην υπόθεση Roe v. Wade (1973) με την οποία κατοχυρώθηκε το δικαίωμα, πρόσθεσε ο Δημοκρατικός πρόεδρος.
naftemporiki.gr