Skip to main content

Πεκίνο για Πελόζι: Η επίσκεψη παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας

Άμεση ήταν η αντίδραση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στην άφιξη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν. Σε ανακοίνωσή του καταδίκασε την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατηγορώντας την πως αδιαφόρησε για τις σινοαμερικανικές σχέσεις, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη είναι μια «σοβαρή παραβίαση της αρχής της μίας Κίνας».

Ουσιαστικά η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της.

«Η επίσκεψη έχει σοβαρό αντίκτυπο στα πολιτικά θεμέλια Κίνας-ΗΠΑ και παραβιάζει σοβαρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας. Υπονομεύει σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και στέλνει ένα εξαιρετικά λάθος μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις για «ανεξαρτησία της Ταϊβάν». Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά και καταδικάζει αυστηρά (την επίσκεψη) και έχει προβεί σε σοβαρό διάβημα και έντονη διαμαρτυρία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

»Υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο, η Ταϊβάν είναι αναπαλλοτρίωτο τμήμα της επικράτειας της Κίνας και η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί ολόκληρη την Κίνα. Αυτό έχει αναγνωριστεί σαφώς από το ψήφισμα 2758 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών του 1971. Από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 1949, 181 χώρες έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα βάσει της αρχής της μίας Κίνας. Η αρχή της μίας Κίνας είναι μια καθολική συναίνεση της διεθνούς κοινότητας και βασικός κανόνας στις διεθνείς σχέσεις», τόνισε το κινεζικό ΥΠΕΞ.

Κάλεσε δε τις ΗΠΑ να «σταματήσουν να παίζουν το χαρτί Ταϊβάν προκειμένου να βάλουν εμπόδια στην Κίνα». «Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι καθαρά εσωτερική υπόθεση της Κίνας και καμία άλλη χώρα δεν δικαιούται να ενεργεί ως δικαστής για το ζήτημα της Ταϊβάν. Η Κίνα προτρέπει σθεναρά τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να παίζουν το «χαρτί της Ταϊβάν» και να χρησιμοποιούν την Ταϊβάν για να περιορίσουν την Κίνα. Θα πρέπει να σταματήσει (η Ουάσινγκτον) να ανακατεύεται στην Ταϊβάν και να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».

naftemporiki.gr