Skip to main content

Παγκόσμια Τράπεζα: Όλες οι οικονομίες επηρεάστηκαν από αυξήσεις-σοκ στις τιμές των τροφίμων

Το κόστος του ρυζιού έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, από το χαμηλό επίπεδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας που «τελείωσε» την τάση ιστορικά υψηλών επιπέδων τιμών για το σιτάρι, το κριθάρι και τον αραβόσιτο.

Την περασμένη εβδομάδα το Μπαγκλαντές κάλεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για οικονομική στήριξη μετά την αύξηση του κόστους των εισαγόμενων τροφίμων και ενέργειας που απειλούσε να υπονομεύσει τα οικονομικά των χωρών της Νότιας Ασίας. Το Μπαγκλαντές χρειάζεται περίπου 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια (3,6 δισεκατομμύρια λίρες), αν και μόνο 1 δις έως 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια είναι διαθέσιμα σύμφωνα με τις τρέχουσες ρυθμίσεις του ΔΝΤ.

Η Σρι Λάνκα έχει ήδη ζητήσει μια διάσωση από το Ταμείο αφού τελείωσαν τα χρήματα για τις ζωτικής σημασίας εισαγωγές.

Οι χαμηλές τιμές των τροφίμων στήριξαν την παγκόσμια ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες, αντισταθμίζοντας το υψηλό κόστος εξυπηρέτησης των χρεών και των εισαγωγών καυσίμων για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ωστόσο, η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε ότι η αύξηση-σοκ στις τιμές των τροφίμων τους τελευταίους μήνες επηρέασε τις περισσότερες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με σχετικά υψηλά εισοδήματα.

«Το μερίδιο των χωρών υψηλού εισοδήματος με υψηλό πληθωρισμό έχει επίσης αυξηθεί απότομα, με περίπου το 78,6% να αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων. Οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι στην Αφρική, τη Βόρεια Αμερική, τη Λατινική Αμερική, τη Νότια Ασία, την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία», ανέφερε.

Προειδοποίησε επίσης ότι οι μεγάλοι παραγωγοί σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, θα πρέπει να προσαρμοστούν στις αυξανόμενες θερμοκρασίες και στα αβέβαια καιρικά μοτίβα που προκαλούνται από την κλιματική κρίση για να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα παραγωγής.

naftemporiki.gr