Skip to main content

Το ταξίδι που θα «ανάψει τα αίματα» στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Στην τελευταία επικοικωνία μεταξύ του Κινέζου προέδρου και του Αμερικανού ομολόγου του, ο Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε τον Τζο Μπάιντεν να «μην παίζει με την φωτιά» αναφορικά με την Ταϊβάν.

Το Πεκίνο έχει αντιδράσει έντονα στην είδηση ότι προγραμματίζεται επίσκεψη στην περιοχή από την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, προειδοποιώντας δημόσια ότι ετοιμάζει «ισχυρά αντίμετρα». Η επίσκεψη ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα. 

Η Κίνα έχει κλιμακώσει τις απειλές και τα πολεμικά παιχνίδια για να προσπαθήσει να αποτρέψει τη την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, σημειώνουν οι Financial TImes.  Τόσο έντονη είναι η κινεζική αντίδραση στην επίσκεψη, η οποία αναμένεται να είναι μέρος ενός ταξιδιού της Πελόζι στην Ασία την ερχόμενη εβδομάδα, που πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον οδεύουν σε νέα κρίση για την Ταϊβάν.

«Αν πάει, σίγουρα θα υπάρξει κρίση στα στενά της Ταϊβάν και σίγουρα θα ξεπεράσει την τελευταία κρίση της περιόδου 1995-1996», εκτίμησε ο Γου Σίνμπο, διευθυντής του Κέντρου Αμερικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Φουντάν στη Σαγκάη. «Αυτό συμβαίνει επειδή οι στρατιωτικές δυνατότητες της Κίνας υπερβαίνουν κατά πολύ αυτές πριν από 26 χρόνια». Οι διευρυμένες στρατιωτικές δυνατότητες της Κίνας αναμένεται να επιτρέψουν μια πιο διαφορετική αντίδραση σε μια επίσκεψη Πελόζι.

Ωστόσο, Κινέζοι αναλυτές, όπως και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ, πιστεύουν ότι η Κίνα εξακολουθεί να θέλει να αποφύγει την ανοιχτή στρατιωτική σύγκρουση με τις ΗΠΑ. «Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη το ενδεχόμενο [ο Κινέζος πρόεδρος] Σι Τζινπίνγκ να διατάξει τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό να εμπλακεί τουλάχιστον σε κάποια περιορισμένη χρήση στρατιωτικής δύναμης και όχι μόνο στην επίδειξή της», είπε από την πλευρά του ο Ρίτσαρντ Μπους, ο οποίος ήταν αξιωματικός εθνικών πληροφοριών για την Ανατολική Ασία όταν οι εντάσεις στα στενά της Ταϊβάν κορυφώθηκαν το 1995.

«Αλλά υπάρχουν λόγοι που είναι πολύ επικίνδυνο για την Κίνα να εμπλακεί ακόμη και σε περιορισμένο πόλεμο. Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ θα απαντούσαν και δεν μπορούν να είναι σίγουροι για τη νίκη», συνέχισε. «Επίσης, εξακολουθούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι ο ψυχολογικός πόλεμος στον οποίο επιδίδονται τα τελευταία έξι χρόνια θα λειτουργήσει».

naftemporiki.gr