Skip to main content

Ιρακ: Πένθος και οργή για τα θύματα του βομβαρδισμού – «Καζάνι που βράζει» οι σχέσεις με την Τουρκία

Βυθισμένο στο πένθος και την οργή, το Ιράκ ενταφιάζει σήμερα τα θύματα του βομβαρδισμού –για τον οποίο κατηγορεί την Τουρκία– που στοίχισε τη ζωή σε εννέα πολίτες, σε ένα πάρκο αναψυχής του Ιρακινού Κουρδιστάν. Μια τραγωδία που επιτείνει την ένταση στις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών.

Η Βαγδάτη κατηγόρησε τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για τα πλήγματα αυτά, ενώ η Άγκυρα αρνείται κάθε ευθύνη και με τη σειρά της κατηγορεί το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, μια οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της.

Τα εννέα φέρετρα, καλυμμένα με την ιρακινή σημαία και με στεφάνια, μεταφέρθηκαν με στρατιωτικό αεροσκάφος από την Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης όπου τα υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός Μουστάφα αλ Καζίμι.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο αεροδρόμιο με τις οικογένειες των θυμάτων. Οι συγγενείς παρέλαβαν τις σορούς για να τις ενταφιάσουν. Οι περισσότερες κηδείες θα γίνουν στην πόλη Νατζάφ, όπως επιτάσσει η σιιτική παράδοση.

Η Πέμπτη ήταν ημέρα εθνικού πένθους για το Ιράκ, μετά την τραγωδία στην περιοχή του Ζάχο, όπου σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 23. Τα περισσότερα θύματα ήταν τουρίστες από το νότιο ή το κεντρικό Ιράκ που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τον καύσωνα και να βρουν λίγη δροσιά στα βουνά, στα σύνορα με την Τουρκία.

Η Βαγδάτη κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Τουρκίας και του επέδωσε «επιστολή διαμαρτυρίας», σύμφωνα με μια ανακοίνωση. Στο κείμενο αυτό «καλεί την Τουρκία να λύσει τα εσωτερικά προβλήματά της μακριά από τα σύνορα του Ιράκ και χωρίς να βλάπτει τον λαό του».

Σοκαρισμένοι οι συγγενείς

Σε ένα σπίτι της Βαγδάτης, ο Νουρ ήταν ένας από τους φίλους που πήγαν να συλλυπηθούν την οικογένεια για τον θάνατο του Αμπάς Αλάα. Ο 24χρονος μηχανικός παντρεύτηκε πριν από μία εβδομάδα και περνούσε τον μήνα του μέλιτος στο Κουρδιστάν. «Η σύζυγός του τραυματίστηκε», είπε ο Νουρ.

Όταν η οικογένεια επέστρεψε από το αεροδρόμιο με το φέρετρο, οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν: κάποιοι έκλαιγαν, κάποιοι ακουμπούσαν το κεφάλι στο φέρετρο για να πουν το τελευταίο αντίο. «Είναι σοκ για τους φίλους, για τους συγγενείς, δεν μπορούμε να το πιστέψουμε», είπε ο Νουρ.

Εδώ και 25 χρόνια η Τουρκία διαθέτει δεκάδες στρατιωτικές βάσεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν και εξαπολύει συχνά επιθέσεις στο βόρειο Ιράκ, εναντίον του PKK. Αυτές οι επιχειρήσεις στο ιρακινό έδαφος περιπλέκουν τις σχέσεις των δύο χωρών που είναι στενοί εμπορικοί εταίροι.

Σήμερα το πρωί, κοντά σε ένα κέντρο χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων για την Τουρκία, το οποίο είχε τεθεί υπό την προστασία της αστυνομίας, μερικές δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και ζητούσαν την απέλαση του Τούρκου πρεσβευτή. «Στην Τουρκία και την πρεσβεία της, λέμε φτάνει πια. Η φιλειρηνική στάση δεν εξυπηρετεί τίποτα, θέλουμε να κάψουμε την πρεσβεία, ο Τούρκος πρεσβευτής να απελαθεί. Η κυβέρνησή μας δεν κάνει τίποτα» είπε ένας 53χρονος άνδρας, ο Αλί Γιασίν.

Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν το βράδυ της Τετάρτης και σήμερα το πρωί σε όλη τη χώρα, από το Κιρκούκ μέχρι την Κερμπάλα και τη Νατζάφ. Οι διαδηλωτές έκαψαν και ποδοπάτησαν τουρκικές σημαίες ενώ στα πορτρέτα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν γράψει τη λέξη «τρομοκράτης».

Η Βαγδάτη σκλήρυνε τους τόνους, απαιτώντας την αποχώρηση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων από όλο το ιρακινό έδαφος. Ανακοίνωσε επίσης ότι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον επιτετραμμένο της στην Άγκυρα και διακόπτει τη διαδικασία για τον διορισμό νέου πρεσβευτή στην Τουρκία.

Γαλλία και Γερμανία καταδίκασαν την επίθεση στο Ζάχο, ζητώντας να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP