Της Ιωάννας Βαρδαλαχάκη
[email protected]
Είναι γνωστός ως «Σούπερ Μάριο» για τον ρόλο που διαδραμάτισε στη διάσωση της Ευρωζώνης ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Έπειτα ανέλαβε- τον Φεβρουάριο του 2021 και μετά από μεγάλη πολιτική κρίση- τα ηνία της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, σχηματίζοντας κυβέρνηση συνασπισμού και φέρνοντας αέρα σταθερότητας στην Ιταλία.
Οι New York Times τον χαρακτηρίζουν «τιτάνα της Ευρώπης» που πρέπει να παραμένει στην εξουσία της χώρας πάση θυσία. Ο βρετανικός Spectator κάνει λόγο για ένα πολιτικό που δεν είναι συνηθισμένος. Ο λόγος για τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι.
«Το εύκολο λάθος είναι να υποθέσουμε ότι ο Ντράγκι είναι ένας κανονικός πολιτικός με τον ίδιο πάντα στόχο: να παραμείνει στην εξουσία για όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν είναι ένας κανονικός πολιτικός, και δεν θα το κάνει (να επιδιώξει να παραμείνει όσο δυνατόν περισσότερο στην εξουσία», σχολιάζει ο αναλυτής Τζακ Σμιθ, στον απόηχο της παραίτησης Ντράγκι την οποία «μπλόκαρε» προσωρινά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, σε μια προσπάθεια να μην συρθεί σε πρόωρες εκλογές η Ιταλία. Ουσιαστικά ο Ντράγκι εξασφαλίζει χρόνο για να προσπαθήσει να σχηματίσει άλλο συνασπισμό και να βγάλει τον χειμώνα- δεδομένου ότι στην Ιταλία οι εθνικές εκλογές αναμένονται το πρώτο εξάμηνο του 2023. Βέβαια υπάρχει πάντα η περίπτωση των πρόωρων εκλογών.
«Κανείς δεν έχει καθαρή έξοδο από την ιταλική πολιτική»
«Στον Ντράγκι δεν αρέσει να λερώνει τα χέρια του με τη μικροπρεπή, καθημερινή πολιτική, αλλά ο επιπλέον χρόνος θα αποφύγει το χάος που συνοδεύει μια πρόωρη προεκλογική εκστρατεία. Στην προηγούμενη ζωή του ως επικεφαλής της ΕΚΤ, ο Ντράγκι αποκατέστησε την εμπιστοσύνη στο ευρώ με τρεις απλές λέξεις: Whatever it takes. Αυτή τη φορά, θα μπορούσε να κάνει το ίδιο για την Ιταλία, απλά μένοντας στη θέση του. Δεν είναι το τέλος που ήλπιζε. Στην πραγματικότητα, είναι το χάος που ήθελε να αποφύγει. Αλλά κανείς δεν έχει καθαρή έξοδο από την ιταλική πολιτική», σχολιάζει η Μαρία Ταντέο του Bloomberg.
Οι διεθνείς αγορές ανησυχούν για την αστάθεια και ο Ματαρέλα έπραξε σωστά που προσπάθησε να κρατήσει τον Ντράγκι, καθώς θεωρείται «ζωτικός πυλώνας για τη διασφάλιση της σταθερότητας των ιταλικών δημόσιων οικονομικών», σημειώνει από την πλευρά του ο καθηγητής Μακροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Σανκτ Γκάλεν, Γκάιντο Κότζι, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση συνασπισμού του Ντράγκι ως «ένα άνευ προηγουμένου θαύμα στην ιταλική πολιτική ιστορία».
Τα τέσσερα επικρατέστερα σενάρια
- Ο Ντράγκι καταλήγει σε συμφωνία με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και τα πράγματα συνεχίζονται όπως πριν
- Ο Ντράγκι σχηματίζει νέο κυβερνητικό συνασπισμό με πλειοψηφία, χωρίς το Κίνημα των Πέντε Αστέρων
- Ο Ντράγκι αποχωρεί και σχηματίζεται νέα κυβέρνηση χωρίς αυτόν
- Πρόωρες εκλογές
Ωστόσο, ο Ντράγκι φαίνεται αποφασισμένος να παραιτηθεί. Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν άτομα κοντά στον Ιταλό πρωθυπουργό, ο οποίος θα κληθεί την ερχόμενη Τετάρτη να μιλήσει στο κοινοβούλιο και να ξεκαθαρίσει εάς επιμένει στην απόφασή του να αποχωρήσει. «Είναι ανένδοτος, δεν φαίνεται πώς μπορεί να αλλάξει γνώμη από τώρα μέχρι την Τετάρτη», «ψιθυρίζεται» από το Palazzo Chigi.
Εάν η κυβέρνηση καταρρεύσει, ο Ντράγκι θα συνεχίσει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός με περιορισμένες εξουσίες μέχρι μετά τις εκλογές, εκτίμησε ο Λουίτζι Ντι Μάιο. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε παράλυση, αφήνοντας τη χώρα χωρίς την εξουσία να συνεχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία, χωρίς τη δυνατότητα να βοηθήσει οικογένειες που πλήττονται από την κρίση του κόστους ζωής ή χωρίς να μπορεί να υπογράψει νέες συμφωνίες για προμήθειες φυσικού αερίου για τη δημιουργία αποθεμάτων σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει τις στρόφιγγες, προειδοποίησε ο Ντι Μάιο μιλώντας στο Politico.
Μία από τις κύριες ανησυχίες του Ντι Μάιο είναι ότι η Ιταλία δεν θα μπορέσει να εγκρίνει τον προϋπολογισμό της για το 2023, ο οποίος συνήθως περνά από το κοινοβούλιο μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου. Εάν υπάρξουν εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, μια νέα κυβέρνηση μπορεί να μην ξεινήσει τη δραστηριότητά της για μήνες λόγω των επιπλοκών του σχηματισμού συνασπισμών, καθυστερώντας έτσι τον προϋπολογισμό.
Μετά τις τελευταίες εκλογές, χρειάστηκαν 100 ημέρες για να σχηματιστεί κυβέρνηση, υπενθύμισε ο Ντι Μάιο. «Δεν έχουν γίνει εκλογές στην Ιταλία για περισσότερα από εκατό χρόνια το φθινόπωρο γιατί είναι τόσο ευαίσθητο θέμα», είπε.
«Υπάρχουν καλοί λόγοι για να φύγει και καλοί λόγοι για να μείνει»
Από την πλευρά του ο Ντράγκι φαίνεται να γνωρίζει «τι παίζεται» και να αναγνωρίζει ότι «υπάρχουν καλοί λόγοι για να φύγει και καλοί λόγοι για να μείνει».
«Η απροσδόκητη κυβερνητική κρίση και οι θεατρικές και παρασκηνιακές μηχανορραφίες, άφησαν την Ιταλία σε κατάσταση αδράνειας και δημιούργησαν μια πιθανή καταστροφή για την Ευρώπη καθώς αναζητά ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία και αντιμετωπίζει ένα κύμα λοιμώξεων από τον Covid και ενεργειακή κρίση», σχολιάζουν οι NYT.
Πάντως υπάρχει μια μερίδα αναλυτών που εκτιμούν ότι ο Ντράγκι παίζει στρατηγικά και έξυπνα, και δεν θα παραιτηθεί τελικά. Υπό αυτό το σκεπτικό, θέλοντας να απραιτηθεί, κατάφερερε να ενισχύσει τη θέση του ενάντια στα κόμματα του συνασπισμού, πολλά από τα μέλη των οποίων φοβούνται την προοπτική μιας πρόωρης κάλπης, δεδομένου των χαμηλών πιθανοτήτων επανεκλογής τους σε ένα κοινοβούλιο που μειώνεται σε μέγεθος.
«Ο Ντράγκι είναι έξυπνος», σχολίασε στους Financial Times ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, Ντανιέλε Αλμπερτάτζι. «Μοιάζει με πολιτικό θέατρο, αλλά υπάρχει κάτι από κάτω. Ο Ντράγκι έχει εδραιώσει την εξουσία του. Θα πάει πίσω στο κοινοβούλιο και θα πει ”Ποιος είναι μαζί μου;”».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Φραντσέσκο Γκαλιέτι της Policy Sonar (μιας εταιρείας συμβούλων πολιτικών κινδύνων στη Ρώμη) ανέφερε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός «έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει να χάνει το χρόνο του με μικροπαιχνίδια. Λέει ”Είμαι ο Μάριο Ντράγκι. Θέλετε να παίξετε τα παιχνίδια σας; Οχι με εμένα”».