Skip to main content

Οι υποψήφιοι στην κούρσα διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον- Ποιος θα «ρίξει» τον Ρίσι Σουνάκ

Ο Μπόρις Τζόνσον, μετά από μια σειρά σκανδάλων που οδήγησαν σε «εξέγερση» εντός της κυβέρνησής του, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα εγκαταλείψει τη θέση του ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου μόλις επιλεγεί αντικαταστάτης από το Συντηρητικό Κόμμα. 

Το Συντηρητικό κόμμα θα ανακοινώσει τον διάδοχο του Τζόνσον στις 5 Σεπτεμβρίου, μετά τις ψηφοφορίες μεταξύ των μελών του, με βάση τους κανόνες που ανακοινώθηκαν απόψε από την αποκαλούμενη «Επιτροπή 1922». Οι υποψήφιοι έχουν περιθώριο μέχρι σήμερα για να καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους. 

Ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να εξασφαλίσει προηγουμένως τη στήριξη τουλάχιστον 20 βουλευτών.

Την Τετάρτη, οι βουλευτές των Τόρις ξεκινούν τη διαδικασία επιλογής, μειώνοντας τους έντεκα υποψήφιους σε δύο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. 

Από τους έντεκα υποψήφιους, όλο και περισσότερο ο Ρίσι Σουνάκ θεωρείται ότι θα είναι ένας από τους φιναλίστ στην κούρσα για να είναι ο επόμενος αρχηγός του κόμματος των Τόρις. Πλέον το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ή να σταματήσει την ορμή του. 

Οι υπουργοί που παραμένουν πιστοί στον Μπόρις Τζόνσον, υποστηρίζουν αυτόν τον υποψήφιο που θα «κόψει τον δρόμο» στον Ρίσι Σουνάκ, πιστεύοντας ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών πρόδωσε τον Τζόνσον όταν παραιτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, αποχώρησε από την κούρσα για την ηγεσία των Τόρις και υποστηρίζει την υποψηιότητα Σουνάκ.  «Μεταξύ μιας ομάδας λαμπρών υποψηφίων, μίλησα με τον Ρίσι Σουνάκ που πιστεύω ότι έχει την ικανότητα και την εμπειρία να ηγηθεί αυτής της χώρας», έγραψε στο Twitter. 

Ο Σουνάκ εξασφάλισε επίσης την έγκριση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ντόμινικ Ράαμπ. Σύμφωνα με τον Ράαμπ, ο Σουνάκ έχει ό,τι χρειάζεται για να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε δύσκολες οικονομικές στιγμές.  Είναι ένας «αληθινός Συντηρητικός… εμποτισμένος με τις αξίες του επιχειρείν, της σκληρής δουλειάς και της οικογένειας», είπε χαρακτηριστικά. 

Με τον Σουνάκ να τοποθετείται στο κέντρο του κόμματος, η δεύτερη θέση στη λίστα των τελικών υποψηφίων θα καλυφθεί πιθανώς από έναν υποψήφιο από τη δεξιά πλευρά, ο οποίος θα προτείνει μια σημαντική αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική με φορολογικές περικοπές, σχολιάζουν οι Financial Times, προσθέτοντας ότι η Πένι Μόρντοντ βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τη Σουνάκ, σύμφωνα με την εταιρεία στοιχημάτων Ladbrokes.  Μάλιστα υποστηρίζουν την υποψηφιότητά της 22 βουλευτές, αριθμός που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ανοιχτών υποστηρικτών.

Η Μόρντοντ συνδυάζει διαφορετικά στοιχεία (τάχθηκε υπέρ του Brexit, ακολουθεί τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, είναι η μόνη γυναίκα βουλευτής που είναι έφεδρος του Βασιλικού Ναυτικού), γι’ αυτό και είναι πιθανό να βρει απήχηση σε διαφορετικές πτέρυγες του κόμματος.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα μελών του κόμματος από τον ιστότοπο ConservativeHome, η Μόρντοντ είναι το φαβορί της βάσης για να γίνει επόμενος πρωθυπουργός, ακολουθούμενη από την πρώην υπουργό Ισοτήτων Κέμι Μπάντενοχ.Η Μπάντενοχ αν και αουτσάιντερ εμφανίζεται ψηλά στη λίστα λόγω της καλής της θητείας και της υποστήριξης του Μάικλ Γκόουβ (ένα από τα επιφανέστερα στελέχη των Συντηρητικών). 

Άλλη ψηλά στη λίστα για να αμφισβητήσει τον Σουνάκ είναι η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, η οποία ξεκίνησε την εκστρατεία της τη Δευτέρα.  Παρόλο που η Τρας υστερεί σε αριθμό βουλευτών συγκριτικά με τη Μορντάντ, έχει το «ναι» από  τρεις αξιοσημείωτες παρουσίες στο υπουργικό συμβούλιο: τον Κουάζι Κβάρτενγκ, την Τερέζ Κόφεϊ και τον Σάιμον Κλαρκ. 

Στο μεταξύ, ο Σάτζιντ Τζάβιντ, ο οποίος ήταν ο δεύτερος υψηλόβαθμος υπουργός του Τζόνσον που παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα προκαλώντας το ντόμινο παραιτήσεων που κατέληξε στην παραίτηση Τζόνσον, εξαπέλυσε «μετρημένες» επιθέσεις κατά του γλαφυρού στυλ της εκστρατείας του Σουνάκ. Σε μια προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη του κόμματος, ο Τζάβιντ υποσχέθηκε να μειώσει σημαντικά τους φόρους, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης του σχεδίου για την αύξηση των εταιρικών φορολογικών συντελεστών από 19% σε 25% το επόμενο έτος.

Ωστόσο, ο Τζάβιντ αντιμετωπίζει πιέσεις να αποκαλύψει στοιχεία για το εάν είχε την κατοικία του λόγω φορολογικής ιδιότητας σε φορολογικό παράδεισο κατά τη διάρκεια της θητείας του ως τραπεζίτης. Ο ίδιος αρνείται να απαντήσει, λέγοντας ότι έχει εργαστεί σε περιοχές όπως η Σιγκαπούρη και η Νέα Υόρκη και έλαβε συμβουλές από φορολογικούς εμπειρογνώμονες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η Σουέλα Μπράβερμαν, γενική εισαγγελέας και ένθερμη υποστηρικτής του Brexit, αναμένεται επίσης να κερδίσει ψήφους από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος αφού η πρώιμη εκστρατεία της συγκέντρωσε υποστήριξη μεταξύ των βουλευτών υπέρ του Brexit της Ευρωπαϊκής Ομάδας Ερευνών.  Οι πιθανότητες της Μπράβερμαν αυξήθηκαν από την υποστήριξη του Στιβ Μπέικερ. Η ίδια έχει επίσης δεσμευτεί να αποσύρει το Ηνωμένο Βασίλειο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια πολιτική δημοφιλής σε ορισμένους ακτιβιστές.

Την υποβολή υποψηφιότητας φαίνεται ότι εξετάζει και η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από FT