Η εξοικονόμηση ενέργειας, ενόψει ενδεχόμενης διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, προκαλεί ήδη μεγάλη συζήτηση και αντιδράσεις στη Γερμανία, καθώς οι εταιρίες διαχείρισης ακινήτων αποκαλύπτουν τα σχέδιά τους για περιορισμό της κατανάλωσης.
Η μεγαλύτερη εταιρία ακινήτων της Γερμανίας Vonovia ανακοίνωσε ότι στα κτίριά της με κεντρικό σύστημα θέρμανσης η θερμοκρασία θα περιορίζεται στους 17 βαθμούς από τις 23:00 έως τις 06:00. Κατά τη διάρκεια της ημέρας η θέρμανση θα λειτουργεί κανονικά, ενώ το μέτρο δεν επηρεάζει την παροχή ζεστού νερού.
Η Vonovia διαθέτει περίπου 490.000 διαμερίσματα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων περίπου τα μισά διαθέτουν κεντρικό σύστημα θέρμανσης. Η σχετική ρύθμιση θα γίνει στα κτίρια κατά τη διάρκεια της τακτικής συντήρησης που διενεργείται πριν από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης και εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει εξοικονόμηση της τάξης του 8%.
Στην επιστολή που έχει αρχίσει να αποστέλλει η Vonovia στους πελάτες της, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ως υπεύθυνοι ιδιοκτήτες, θέλουμε να συνεισφέρουμε, για το καλό του περιβάλλοντος και του πορτοφολιού σας. Για αυτό σήμερα, στο πλαίσιο της τακτικής συντήρησης, ρυθμίσαμε τον θερμοστάτη ώστε μεταξύ 23:00 και 06:00 η θερμοκρασία να περιορίζεται στους 17 βαθμούς». Η εταιρία κάνει δε λόγο για «διαφανή επικοινωνία» με τους ενοικιαστές των ακινήτων της.
Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, ανάλογα σχέδια εξετάζει και η εταιρία ακινήτων Deutsche Wohnen, η οποία διαθέτει 150.000 διαμερίσματα, απέκλεισε πάντως επίσης το ενδεχόμενο περιορισμού της παροχής ζεστού νερού.
Παράνομο
Στη Σαξονία, ο συνεταιρισμός ιδιοκτητών κατοικιών Dippoldiswalde, ο οποίος εκπροσωπεί περίπου 100 διαμερίσματα, αποφάσισε να διακόπτει την παροχή νερού σε συγκεκριμένες ώρες προκειμένου να μειώσει το κόστος ενέργειας για τους ενοικιαστές, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, ακόμη και από την ομοσπονδιακή υπουργό Δόμησης Κλάρα Γκέιβιτς, η οποία δήλωσε ότι ένας σύλλογος ιδιοκτητών δεν επιτρέπεται να κλείνει το ζεστό νερό στους ενοικιαστές του. «Είναι απλώς παράνομο», τόνισε. Σε ανάλογο πλαίσιο η Ένωση Ενοικιαστών Ακινήτων ανακοίνωσε ότι ο περιορισμός της παροχής ζεστού νερού αποτελεί λόγο μείωσης του ενοικίου.
Σύμφωνα πάντως με την Ένωση Εταιριών Ακινήτων GdW, πολλές εταιρίες του κλάδου εξετάζουν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς, όπως τονίζει, η μέση τιμή κόστους για όλα τα είδη ενέργειας σημείωσε τον Μάιο αύξηση κατά 37% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Η αύξηση αντιστοιχεί σε επιπλέον κόστος 508 ευρώ ετησίως για ένα νοικοκυριό ενός ατόμου. «Κάποια από τα μέλη μας θα αντιμετωπίσουν υπαρξιακό κίνδυνο. Σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το κράτος πρέπει να ανταποκριθεί στην κοινωνική του ευθύνη», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η GdW και ζητά από την κυβέρνηση κονδύλια έκτακτης βοήθειας.
Σε ό,τι αφορά αποφάσεις όπως αυτή του συνεταιρισμού στη Σαξονία, η GdW σημειώνει ότι οι ελεγχόμενες διακοπές στην παροχή ζεστού νερού μπορούν να αποτελέσουν επιλογή μόνον εφόσον συμφωνούν όλοι οι ενοικιαστές.
«Σε κίνδυνο η κοινωνική ειρήνη»
Η Ένωση των Εταιριών Ακινήτων προειδοποιεί όμως και για τον κίνδυνο διαταραχής της κοινωνικής ειρήνης λόγω της ενεργειακής κρίσης. «Η κατάσταση είναι κάτι περισσότερο από δραματική και η κοινωνική ειρήνη στη Γερμανία βρίσκεται σε τεράστιο κίνδυνο», τονίζει και επισημαίνει ότι η ταυτόχρονη αύξηση των επιτοκίων συνεπάγεται και αύξηση του κόστους ανέγερσης νέων κατοικιών, καθιστώντας ανέφικτη την κατασκευή περισσότερων διαμερισμάτων που θα μπορούσαν να μειώσουν την πίεση στα ενοίκια.
Ο πρόεδρος ωστόσο των ανεξάρτητων ιδιοκτητών ακινήτων προς ενοικίαση Haus und Grund Κάι Βάρνεκε δήλωσε στην BILD ότι οι ανεξάρτητοι ιδιοκτήτες θα εκπληρώσουν κανονικά την υποχρέωσή τους να παρέχουν θέρμανση και ζεστό νερό στους ενοικιαστές τους και δεν σκοπεύουν να λάβουν μονομερή μέτρα.
Από την πλευρά των ενοικιαστών, είναι ήδη αισθητές οι πρώτες αντιδράσεις. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ενοικιαστών στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία Χανς-Γιόχεμ Βίτσκε δήλωσε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD ότι αποφάσεις όπως αυτή της Vonovia για περιορισμό της θερμοκρασίας στους 17 βαθμούς τις νυχτερινές ώρες «δεν επιτρέπονται». Υπάρχουν, ανέφερε, πολλές δικαστικές αποφάσεις που ορίζουν ότι ο ιδιοκτήτης πρέπει να διατηρεί τη θερμοκρασία της κατοικίας τουλάχιστον στους 20 βαθμούς, ενώ δεν επιτρέπεται να προκαθορίσει πόσο ζεστή θα είναι μια κατοικία. Σύμφωνα δε με τον φορέα Προστασίας Ενοικιαστών, κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική αντίληψη της θερμοκρασίας, π.χ. βρέφη και ηλικιωμένοι χρειάζονται περισσότερη ζέστη, ενώ πολλοί άνθρωποι εργάζονται σε νυχτερινές ή κυλιόμενες βάρδιες. Ασαφές παραμένει και το εάν θεωρείται συνταγματικά αποδεκτός ο διαχωρισμός των ενοικιαστών μεταξύ εκείνων οι οποίοι ζουν σε διαμερίσματα με κεντρική θέρμανση και εκείνων σε κτίρια με αυτόνομο σύστημα.
Πηγή:ΑΜΠΕ