Skip to main content

Παραίτηση Τζόνσον: Ποιος ο ρόλος της βασίλισσας Ελισάβετ στον διορισμό νέου πρωθυπουργού;

Διαβόητοι λάτρες του πρωτοκόλλου οι Άγγλοι, δεν θα μπορούσαν να παραλείψουν κάτι τέτοιο στην παραίτηση του πρωθυπουργού. Φυσικά, η βασίλισσα Ελισάβετ θα παίξει σημαντικό συνταγματικό ρόλο στον διορισμό νέου πρωθυπουργού μετά την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζόνσον – η 14ος πρωθυπουργός της 70χρονης βασιλείας της – θα πρέπει να ταξιδέψει για να δει την αρχηγό του κράτους για να υποβάλει επισήμως την παραίτησή του – συνήθως μετά τον διορισμό του διαδόχου του ως ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο παραιτηθείς πλέον πρωθυπουργός φέρεται να τηλεφώνησε στη βασίλισσα το πρωί της Πέμπτης για την ευγένεια και τους τύπους ώστε να την ενημερώσει. καθώς ετοιμαζόταν να πει στο έθνος ότι παραιτείται, αν και το παλάτι του Μπάκιγχαμ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Τζόνσον και Ελισάβετ είχαν την εβδομαδιαία τους τηλεφωνική συνάντηση το βράδυ της Τετάρτης – την ημέρα που ο Τζόνσον βρέθηκε αντιμέτωπος με μια μαζική έξοδο υπουργών και βοηθών.

Όπως αναφέρει το AP, το ακροατήριο της παραίτησης του πρωθυπουργού παραδοσιακά λάμβανε χώρα στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, αλλά η ηλικία της Βασίλισσας και τα συνεχιζόμενα κινητικά προβλήματα και οι προτάσεις ότι ο κ. Τζόνσον θα παραμείνει στον ρόλο μέχρι το φθινόπωρο θα μπορούσαν ενδεχομένως να δουν το κοινό να λαμβάνει χώρα στο Κάστρο Μπάλμποραλ, για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία.

Η Βασίλισσα ταξιδεύει στο ιδιωτικό της σπίτι στα Highlands της Σκωτίας κάθε καλοκαίρι για τις ετήσιες διακοπές της, συνήθως μένοντας μέχρι τον Οκτώβριο.

Ο κ. Τζόνσον πιστεύεται ότι είναι πιο πιθανό να ταξιδέψει σε αυτήν αντί να κάνει την 96χρονη βασίλισσα να επιστρέψει στο Λονδίνο ή στο Γουίνδσορ, εάν η διαδικασία ηγεσίας ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, ενώ η μονάρχης βρίσκεται ακόμη στη Σκωτία.

Ένας νέος αρχηγός των Τόρις αναμένεται να τεθεί στη θέση του μέχρι το συνέδριο του κόμματος, το οποίο ξεκινά στις 2 Οκτωβρίου.

Κάθε Σεπτέμβριο, ο σημερινός πρωθυπουργός κάνει επίσης ένα παραδοσιακό ταξίδι για να μείνει με την μονάρχη στο κτήμα Balmoral.

Κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της, η Βασίλισσα ταξίδεψε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ μόνο δύο φορές.

Περνά τον περισσότερο χρόνο της στο κάστρο του Ουίνδσορ, μένοντας εκεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ενώ πραγματοποιούνται μεγάλες ανακαινίσεις στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ και για την άνεσή της.

Ως αρχηγός κράτους, είναι καθήκον της βασίλισσας να διορίσει τον πρωθυπουργό που ηγείται της κυβέρνησης της Αυτής Μεγαλειότητας.

Η Βασιλική Εγκυκλοπαίδεια αναφέρει ότι ο διορισμός πρωθυπουργού είναι «ένα από τα λίγα εναπομείναντα προσωπικά προνόμια του κυρίαρχου».

Λέει ότι, στην κανονική εξέλιξη των γεγονότων, η μονάρχης δεν ενεργεί βάσει συμβουλών ούτε χρειάζεται να συμβουλευτεί κανέναν προτού καλέσει τον ηγέτη με τη συνολική πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων να σχηματίσει κυβέρνηση.

Αλλά η βασίλισσα καθοδηγείται από συνταγματικές συμβάσεις και μπορεί να ζητήσει συμβουλές από τον απερχόμενο πρωθυπουργό, οποιονδήποτε άλλο πολιτικό ηγέτη, ανώτερους μυστικούς συμβούλους ή οποιονδήποτε επιθυμεί εντός των ορίων της σύνεσης και της προσοχής.

Το τελευταίο καθήκον του κ. Τζόνσον αναμένεται να είναι να πει στον μονάρχη ποιο πρόσωπο έχει αρκετή υποστήριξη για να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Η κύρια απαίτηση είναι να βρεθεί κάποιος που να μπορεί να έχει την εμπιστοσύνη στο House of Commons.

Η βασίλισσα συνταγματικά παραμένει πολιτικά ουδέτερη.

Όταν ένας υποψήφιος πρωθυπουργός κληθεί να δει τη βασίλισσα, θα τον ρωτήσει αν θα σχηματίσουν κυβέρνηση. Η πιο συνηθισμένη απάντηση είναι η αποδοχή.

Αφού οριστεί νέος πρωθυπουργός, η Εγκύκλιος του Δικαστηρίου θα καταγράφει ότι «ο Πρωθυπουργός φίλησε τα χέρια (της βασίλισσας)». Αυτό δεν ισχύει στην κυριολεξία και συνήθως είναι χειραψία. Μάλιστα, όπως βεβαίως ορίζει το πρωτόκολλο, το πραγματικό «χειροφίλημα» θα γίνει αργότερα στο Privy Council.

Ο νέος πρωθυπουργός θα είναι ο 15ος που θα ορίζει η Βασίλισσα Ελισάβετ.

naftemporiki.gr