Skip to main content

Ρωσία: Τα νομοσχέδια που «μαρτυρούν» ότι ετοιμάζεται για πόλεμο με διάρκεια στην Ουκρανία

Η Ρωσία ετοιμάζεται να δώσει στο κράτος μεγαλύτερο έλεγχο επί των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων προκειμένου να θέσει την οικονομία στην υπηρεσία του πολέμου, γεγονός που σηματοδοτεί ότι η χώρα προετοιμάζεται για μάχη με μεγάλη διαρκεία για τον έλεγχο της Ουκρανίας.

Οι νέοι νόμοι που προτείνονται, προορίζονται ειδικά για να υποστηρίξουν τον στρατό και να καλύψουν «μια βραχυπρόθεσμη αυξημένη ανάγκη για επισκευή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού», σύμφωνα με σημείωμα που συνοδεύει τα νομοσχέδια που περνούν από την κρατική Δούμα, την Κάτω Βουλή της Ρωσίας.

Σχολιάζοντας οι Financial Times σημειώνουν πως τα μέτρα έχουν λογική, δεδομένου ότι:

  • το αρχικό σχέδιο της Μόσχας για ταχεία νίκη μετά την εισβολή της στην Ουκρανία απέτυχε, με τη σύγκρουση να μετατρέπεται σε πόλεμο φθοράς που επικεντρώνεται στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, και 
  • οι κυρώσεις προβλέπεται ότι θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία.

«Η Ρωσία διεξάγει μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση εδώ και τέσσερις μήνες υπό τεράστιες πιέσεις κυρώσεων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ. «Το βάρος στη ρωσική άμυνα και βιομηχανία έχει αυξηθεί σημαντικά», είπε στη Δούμα την Τρίτη κατά τη διάρκεια συζήτησης για το νομοσχέδιο. «Για να εξασφαλιστεί η προμήθεια όπλων και πυρομαχικών, είναι απαραίτητο να βελτιστοποιηθεί το έργο του αμυντικού-βιομηχανικού συγκροτήματος και των επιχειρήσεων που εργάζονται σε συνεργασία με την αμυντική βιομηχανία».

Το πρώτο νομοσχέδιο, το οποίο έχει ήδη περάσει από τη δεύτερη ακρόαση στην Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου, θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να υποχρεώσει τις επιχειρήσεις να εκπληρώσουν τις κρατικές αμυντικές συμβάσεις και δίνει στο υπουργείο Άμυνας και σε άλλους φορείς το δικαίωμα να αλλάξουν τους όρους των συμβάσεων. Θα επιστρέπει στις αρχές, για παράδειγμα, να αναγκάσουν ένα εργοστάσιο να ανακατευθύνει την παραγωγή προς στρατιωτικές ανάγκες και να ελέγξει τις ποσότητες που παρέχει από ένα συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία.

Τα μέτρα, ωστόσο, απευθύνονται κυρίως σε επιχειρήσεις που βρίσκονται ήδη στον κατάλογο των προμηθευτών του αμυντικού τομέα, είπε ο Μπορίσοφ. «Τα νομοσχέδια δεν προβλέπουν την υποχρεωτική μετατροπή των πολιτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων», τόνισε.

Το δεύτερο νομοσχέδιο θα εισάγει αλλαγές στην ομοσπονδιακή εργατική νομοθεσία για να δώσει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να αυξήσει τον έλεγχο του εργατικού δυναμικού. Θα επιτρέψει στις αρχές να «καθιερώσουν τους νομικούς όρους των εργασιακών σχέσεων σε μεμονωμένους οργανισμούς», συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού «των προϋποθέσεων ενασχόλησης με εργασία πέραν των καθορισμένων ωρών εργασίας, τη νύχτα, τα Σαββατοκύριακα και τις μη εργάσιμες αργίες και την παροχή ετήσιων αδειών με αποδοχές .»

Το μέτρο έχει στόχο να καλύψει τις ελλείψεις ειδικών υπαλλήλων σε αμυντικές επιχειρήσεις που εκπληρώνουν κρατικές συμβάσεις, είπε ο Μπορίσοφ. Οι εργαζόμενοι που αναγκάζονται να εργαστούν επιπλέον ώρες θα πληρώνονται υπερωρίες.

Τα νομοσχέδια πρέπει επίσης να περάσουν από την Άνω Βουλή, μετά την οποία μπορούν να υπογραφούν ως νόμοι από τον Ρώσοι πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Τα νέα μέτρα είναι «ιδιαίτερα» απαραίτητα λόγω των κυρώσεων, ανέφερε το επεξηγηματικό σημείωμα των νομοσχεδίων. 

Οι υψηλότερες τιμές για τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν περιοερίσει μέχρι στιγμής τις επιπτώσεις των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία και έχουν προσφέρει στο Κρεμλίνο ισχυρά έσοδα που μπορεί να χρησιμοποιήσει για τη στήριξη της οικονομίας και των ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο, ο αντίκτυπος των κυρώσεων προβλέπεται να αυξάνεται σταδιακά. Την ίδια ώρα οι σύμμαχοι της Ουκρανίας υιοθετούν ολοένα και περισσότερο αυστηρές πολιτικές για να απογαλακτιστούν από τη ρωσική ενέργεια, γι αυτό και ο Πούτιν ανακοίνωσε μέτρα για την παροχή οικονομικής υποστήριξης στον πληθυσμό. «Ετοιμάζονται για το χειρότερο», σχολίασε η Ελίνα Ριμπάκοβα, αναπληρώτρια επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών. «Σύντομα όλα αυτά τα έσοδα μπορεί να εξαντληθούν».

Με πληροφορίες από FT