Παραιτήσεων συνέχεια στη Βρετανία, καθώς την Πέμπτη αποχώρησαν ακόμα επτά στελέχη της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον. Πρόκειται για τον υπουργό αρμόδιο για τη Βόρεια Ιρλανδία Μπράντον Λιούις, τη νέα υπουργό Παιδείας Μισέλ Ντόνελαν , την υφυπουργό Οικονομικών Έλεν Γουάτελι, τον υπουργό Ασφαλείας Ντέμιαν Χιντς, τον υφυπουργό Επιστήμης Τζορτζ Φρίμαν, τον υφυπουργό αρμόδιο για τις συντάξεις Γκάι Όπερμαν και τον υφυπουργό Πολιτισμού Κρις Φίλιπ.
Παρά τη χιονοστιβάδα παραιτήσεων- καθώς ερισσότεροι από 40 υπουργοί, υφπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης έχουν δηλώσει την παραίτησή τους από χθες- ο Βρετανός πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στο κοινοβούλιο, εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τη θητεία του.
Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς και ο υπουργός Επιχειρήσεων Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής Κουάζι Κβάρτενγκ ήταν μεταξύ των υψηλόβαθμων προσωπικοτήτων που δήλωσαν πως έχει τελειώσει ο χρόνος για τον Τζόνσον.
Για μεγάλο μέρος της χθεσινής ημέρας, η κυβέρνηση του Τζόνσον διέτρεχε πραγματικό κίνδυνο να «σκάσει» καθώς υποχώρησε σημαντικά η εξουσία του Βρετανού πρωθυπουργού. Ωστόσο, μετά από μια συνάντηση του στενού του κύκλου, ο «τραυματισμένος» πρωθυπουργός της Βρετανίας επιτέθηκε, αποπέμποντας τον Μάικλ Γκόουβ- ένα από τα επιφανέστερα στελέχη των Συντηρητικών- σε μια κίνηση που ένας αξιωματούχος χαρακτήρισε «εκδίκηση» για την προσπάθειά του να απομακρύνει τον πρωθυπουργό και μια προηγούμενη πράξη της προδοσίας.
Ο Γκόουβ ήταν ο πρώτος υπουργός που είπε στον Τζόνσον να παραιτηθεί. Είχε επίσης πει νωρίτερα στον Τζόνσον, σε κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, ότι πιστεύει ότι η θέση του δεν είναι βιώσιμη, δεδομένου του αριθμού των βουλευτών που είχαν στραφεί εναντίον του. Μετά την απομάκρυνση του Γκόουβ, οι σύμμαχοι του Τζόνσον φέρεται να τον χαρακτήρισαν ως «φίδι».
Η απομάκρυνσή του εμφανίζεται περισσότερο ως προσέγγιση της καμένης γης παρά ως πολιτική, με τους Τόρις του σε ανοιχτή εξέγερση εναντίον του, σχολιάζει το Bloomberg. Ο Τζόνσον πλέον γνωρίζει ότι εάν δεν παραιτηθεί, θα υπάρξουν περαιτέρω παραιτήσεις από το υπουργικό συμβούλιο. Ο ίδιος πάντως διαβεβαίωσε τους υπουργούς τους ότι θα αγωνιστεί, αποτολμώντας τους ουσιαστικά να παραιτηθούν. Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ ανέφεραν σχετικά: «Θέλει να μείνει και να πολεμήσει. Η επιλογή είναι ένα καλοκαίρι περισυλλογής και αστάθειας ή μια νέα συνεργασία που επιτέλους προχωρά μπροστά και αντιμετωπίζει την κρίση κόστους ζωής και αναπτύσσει την οικονομία».
«Ο Τζόνσον θα προσπαθήσει τώρα να επανακτήσει τον έλεγχο καλύπτοντας τις θέσεις που έμειναν κενές στη μαζική έξοδο ενώ θα ετοιμάσει μια μεγάλη ομιλία για την οικονομία για την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει το Playbook του Politico. Στην εμφάνισή του χθες, ο Τζόνσον επέμεινε ότι υπήρχε αρκετό «ταλέντο, ενέργεια και καθαρή φιλοδοξία» μεταξύ των βουλευτών για να ανανεώσει την κυβέρνησή του. Όμως τα ραντεβού που αναμένονταν χθες το βράδυ δεν πραγματοποιήθηκαν, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του Τζόνσον να βρει άτομα που θα μπουν στην κυβέρνηση.
Ο Τζόνσον πήρε παράταση «ζωής» καθώς οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος δεν ζήτησαν ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Μπόρις Τζόνσον τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εβδομάδα, αφού η αποκαλούμενη «Επιτροπή 1922» που καθορίζει τους εσωκομματικούς κανονισμούς συμφώνησε να προχωρήσει στην εκλογή νέων μελών, προτού να αποφασίσει εάν θα επιτρέψει μια νέα πρόταση μομφής σε βάρος του πρωθυπουργού.
Εάν, μετά από αυτό, τα μέλη αποφασίσουν να μεταρρυθμίσουν το εγχειρίδιο κανόνων, μπορεί να προχωρήσουν σε ψηφοφορία δυσπιστίας εντός 24 ωρών. Οι Τόρις έχουν υπολογίσει ότι ο Τζόνσον θα λάβει την υποστήριξη μόλις 65 βουλευτών σε μια δεύτερη ψήφο εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τον Μπεν Ράιλι-Σμιθ της Telegraph.
Το Εργατικό Κόμμα θα μπορούσε επίσης να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, δίνοντας στο Συντηρητικό Κόμμα την ευκαιρία να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Ωστόσο, αυτή η εναλλακτική θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει τη διάλυση του κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή γενικών εκλογών, που για τους Εργατικούς ενέχει τον κίνδυνο επανένωσης του Κόμματος των Τόρις.
Επιπλέον, ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να πάει σε πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με την Καθ Χάντον του Institute for Government, «έάν υπάρχει η αίσθηση ότι το Υπουργικό Συμβούλιο και το κόμμα του δεν τον υποστηρίζουν στο να ζητήσει διάλυση, μπορεί και νομίζω ότι πρέπει να αρνηθεί τη διάλυση ως συνταγματικά εξωφρενική». Αυτό συνοψίζει γιατί πολλοί βουλευτές των Τόρις πιστεύουν ότι η συζήτηση για εκλογές είναι γελοία.
naftemporiki.gr