Πριν από μία εβδομάδα η επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, Άβριλ Χέινς, προειδοποίησε ότι η εστίαση των ρωσικών δυνάμεων στο Ντονμπάς δεν σημαίνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία.
Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει έκθεση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου που αναλύει τις δηλώσεις του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ.
Ποιος είναι ο Πατρούσεφ
Ο Πατρούσεφ είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους και συμβούλους του Πούτιν και ασκεί σημαντική επιρροή στην κυβερνητική πολιτική ως επικεφαλής του ισχυρού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. Στο συμβούλιο διαμορφώνεται η πολιτική ασφαλείας της Ρωσίας και είναι το κέντρο όπου λαμβάνονται πληροφορίες από ρωσικές πηγές και δίκτυα από το εξωτερικό. Ο Πατρούσεφ είναι αυτός που ερμηνεύει αυτές τις πληροφορίες.
Έχει κοινές απόψεις με τον Πούτιν. Και οι δύο αποδοκιμάζουν το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης, και οι δύο μοιράζονται μια βαθιά δυσπιστία προς τη Δύση που τροφοδοτείται από θεωρίες συνωμοσίας, εξηγεί η ακαδημαϊκός Σούζαν Στέρνθαλ.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Μαρκ Γκαλεότι, πρόκειται για τον πιο επικίνδυνο άνδρα στη Ρωσία καθώς έχει αναδειχθεί ως μια ηγετική φωνή στον στενό κύκλο του Πούτιν που θέλει να διεξαγάγει έναν ανελέητο πόλεμο στην Ουκρανία, με απώτερο στόχο την κατάληψη του Κιέβου.
Τι είπε
Στις 5 Ιουλίου ο Πατρούσεφ δήλωσε ότι η ρωσική «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία θα συνεχιστεί έως ότου η Ρωσία επιτύχει τους στόχους της να προστατεύει τους αμάχους από τη «γενοκτονία», την «αποναζιστικοποίηση» και την αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας και την υποχρέωσή να είναι μόνιμα ουδέτερη μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ- επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τους στόχους που είχε ανακοινώσει ο Πούτιν στην ομιλία του στις 24 Φεβρουαρίου δικαιολογώντας τον πόλεμο.
Η ρητή επαναδιατύπωση των αρχικών στόχων του Πούτιν από τον Πατρούσεφ, σχεδόν πέντε μήνες αργότερα, δείχνει ότι το Κρεμλίνο δεν θεωρεί τα πρόσφατα ρωσικά κέρδη στην περιφέρεια Λουγκάνσκ επαρκή για την επίτευξη των αρχικών στόχων της «ειδικής επιχείρησης», και ως εκ τούτου θα συνεχίσει να πιέζει για εδαφικά κέρδη πέρα από το Ντονμπάς, σχολιάζουν οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου. «Tο Κρεμλίνο προετοιμάζεται για έναν παρατεταμένο πόλεμο με την πρόθεση να κερδίσει πολύ μεγαλύτερα τμήματα της Ουκρανίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Παράλληλα οι αναλυτές σημειώνουν ότι αξίζουν επίσης προσοχής δύο στοιχεία αναφορικά με τη δήλωση Πατρούσεφ, η χρονική της στιγμή και η θέση του Πατρούσεφ ως έμπιστος του Πούτιν.
«Ο Πατρούσεφ, δεδομένης της σχέσης του με τον Πούτιν και του ρόλου του στο Κρεμλίνο, είναι απίθανο να αποστασιοποιηθεί πολύ στα δημόσια σχόλιά του από τη θέση του Πούτιν. Η επαναδιατύπωσή των ουσιαστικά ίδιων μαξιμαλιστικών στόχων που έθεσε ο Πούτιν πριν από την εισβολή, τη στιγμή που οι Ρώσοι φαίνεται να πλησιάζουν να εκπληρώσουν τους περιορισμένους στόχους της διασφάλισης των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ- τους οποίους ο Πούτιν και άλλοι Ρώσοι ηγέτες είχαν υπονοήσει ότι είναι οι νέοι στόχοι τους μετά τις ήττες τους γύρω από το Κίεβο- υποδηλώνει έντονα ότι αυτές οι υποδείξεις δεν αντικατοπτρίζουν καμία πραγματική αλλαγή στην πολιτική του Κρεμλίνου», σχολιάζουν οι αναλυτές.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές, η δήλωση Πατρούσεφ πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από όσους υποστηρίζουν ότι είναι δυνατή κάποια συμβιβαστική πρόταση για κατάπαυση του πυρός ή ακόμα και για ειρήνη, που βασίζεται σε περιορισμένα πρόσθετα ρωσικά εδαφικά κέρδη, ακόμα κι αν γίνει αποδεκτή από την Ουκρανία ή επιθυμητή από τη Δύση.
naftemporiki.gr