Skip to main content

Επί τάπητος το «σχέδιο Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Ηγέτες από δεκάδες χώρες, διεθνείς οργανισμούς και τον ιδιωτικό τομέα πρόκειται να συγκεντρωθούν σήμερα στην Ελβετία για να καταρτίσουν ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος θα συμμετάσχει μέσω βίντεο, προειδοποίησε νωρίτερα ότι το έργο που εκτελείται στις περιοχές που έχουν απελευθερωθεί τους είναι «πραγματικά κολοσσιαίο». «Και θα πρέπει να απελευθερώσουμε πάνω από 2.000 χωριά και πόλεις στην ανατολική και νότια Ουκρανία», πρόσθεε.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 120.000 σπίτια στην Ουκρανία έχουν καταστραφεί κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής, δημιουργώντας την ανάγκη δισεκατομμύρια για να αποκατασταθεί η χώρα οικονομικά και να συμβαδίσει με την Ευρώπη. Στο μεταξύ οι ανησυχίες για την διαφθορά στην Ουκρανία σημαίνουν ότι οι εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις παραμένουν στο επίκεντρο και θα αποτελέσουν προϋπόθεση για οποιοδήποτε σχέδιο ανάκαμψης.

Η διάσκεψη στο Λουγκάνο δεν είναι μια συνάντηση υπόσχεσης, αλλά αντίθετα θα προσπαθήσει να ορίσει τις αρχές και τις προτεραιότητες για μια διαδικασία ανοικοδόμησης που έχει στόχο να ξεκινήσει ακόμη και όταν ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζει να μαίνεται, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην πράξη, η κλίμακα της ανοικοδόμησης θα εξαρτηθεί από την έκβαση και τη διάρκεια του πολέμου, και από το εάν η ανατολική Ουκρανία – όπου σημειώθηκε η χειρότερη καταστροφή – θα επιστραφεί στο Κίεβο ή θα παραμείνει στα χέρια της Ρωσίας.

Το κόστος του πολέμου υπολογίζεται σε 1 τρισ. ​​δολάρια αν διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε ότι το χάσμα του ισοζυγίου πληρωμών της Ουκρανίας μέχρι τον Ιούνιο θα είναι περίπου 14,3 δισ. ευρώ. 

Ένας από τους στόχους του συνεδρίου θα είναι να σκιαγραφήσει το όραμα μιας ουκρανικής οικονομίας που συνδέεται με την Ευρώπη, με εστίαση στους τομείς της γεωργίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της τεχνολογίας.

Ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα θα είναι το πώς να εδραιωθούν ισχυροί θεσμοί κατά της διαφθοράς σε μια εποχή που είναι πιθανές μεγάλες ροές χρημάτων από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Ελβετία, Άρτεμ Ρίμπτσενκο, δήλωσε πριν από τη διάσκεψη ότι θα βοηθήσει στη δημιουργία «του οδικού χάρτη» για την ανάκαμψη της χώρας του.

Συνολικά, περίπου 1.000 άτομα έχουν προγραμματιστεί να συμμετάσχουν στη διάσκεψη, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αρκετών αρχηγών κυβερνήσεων και πολλών υπουργών.

Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας αναμένεται να κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Η Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου (KSE) υπολόγισε τη ζημιά που έχει προκληθεί μέχρι στιγμής σε κτίρια και υποδομές σε σχεδόν 104 δισ. δολάρια. Υπολογίστηκε επίσης ότι τουλάχιστον 45 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κατοικιών, 256 επιχειρήσεις, 656 ιατρικά ιδρύματα και 1.177 εκπαιδευτικά ιδρύματα είχαν υποστεί ζημιές, καταστραφεί ή κατασχέθηκαν, ενώ η οικονομία της Ουκρανίας είχε ήδη υποστεί ζημίες έως και 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

naftemporiki.gr