Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]
Το διάσημο «Τείχος του Τζον Λένον» στην Πράγα θα γίνει το σύμβολο της εξαμηνιαίας Τσεχικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης , που ξεκινά από σήμερα. Στο «Τείχος της Ελευθερίας», όπως ονομάζεται και έχει μήκος 35 μέτρων και πλάτος πέντε, είναι ζωγραφισμένο ένα σκίτσο του Τζον Λένον.
Η Τσεχική προεδρία θα καλέσει μάλιστα 27 καλλιτέχνες από τις χώρες μέλη της ΕΕ στις 7 Σεπτεμβρίου στην Πράγα για να βάλουν στο Τείχος τη δική τους πινελιά. «Το κύριο θέμα είναι η ελευθερία και οι καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν τα σχέδιά τους με βάση αυτό το θέμα», δήλωσε ο Πάβελ Στάστνι, ο Τσέχος επιμελητής του έργου. «Όλοι οι καλλιτέχνες θα κάνουν πρώτα σκίτσα και στη συνέχεια θα ζωγραφίσουν απευθείας στον τοίχο Στη συνέχεια θα φωτογραφηθεί και το αντίγραφο-αναλόγων διαστάσεων- θα ταξιδέψει στην Ευρώπη, από την Πράγα στο Στρασβούργο, στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες», είπε ο Στάστνι. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα εκτίθεται επίσης στις πόλεις, κατά μήκος της διαδρομής.
Η ανάληψη από την Τσεχία της προεδρίας της ΕΕ μετά τη Γαλλία, φέρνει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πετρ Φιάλα, αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις ,που απορρέουν κυρίως από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πρώην πρύτανης στο πανεπιστημίου του Μπριν στην περίοδο 2004-2011, ο Φιάλα θα έχει επίσης στο πλευρό του τον μουσικολόγο Μίκουλας Μπεκ, διάδοχό του στο πανεπιστήμιο για την περίοδο 2011-2019 και σημερινό υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τσεχίας .
Ο Φιάλα ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Νοέμβριο του 2021 ως επικεφαλής του κεντροδεξιού συνασπισμού Spolu («Μαζί»). «Η αποστολή μας είναι να εργαστούμε για την επίτευξη συμβιβασμών στο όνομα της ευρωπαϊκής ενότητας», τονίζει.
Πέντε προτεραιότητες
Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα παρουσίασε τις πέντε κύριες προτεραιότητες της προεδρίας της Πράγας: Ενεργειακή ασφάλεια, διευθέτηση της προσφυγικής κρίσης και ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας στην Ευρώπη και στον κυβερνοχώρο, στρατηγική οχύρωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών. «Η Ευρώπη ως αποστολή» είναι το κεντρικό σύνθημα της τσεχικής προεδρίας, εμπνευσμένο από τον αείμνηστο , πρώην πρόεδρο της χώρας Βάτσλαβ Χάβελ.
Η επιτυχία της Τσεχικής προεδρίας θα εξαρτηθεί πάντως από τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας. Πρώτη προτεραιότητα είναι βέβαια η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σε επίπεδο ΕΕ. Κατά την άποψη του Μίκουλας Μπεκ. « βασική προϋπόθεση για μία επιτυχημένη ενεργειακή στρατηγική θα είναι η εξασφάλιση της κατάλληλης ποσότητας πλωτών σταθμών για αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Η Τσεχία επίσης είναι άλλωστε μετά την Πολωνία, η χώρα που παρέχει τη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, ενώ παράλληλα, φιλοξενεί στο έδαφός της περίπου 400.000 Ουκρανούς πρόσφυγες.
Η τσεχική προεδρία προγραμματίζει μια σύνοδο κορυφής στην Πράγα τον Οκτώβριο με τη συμμετοχή όλων των κρατών-μελών, αλλά και πολλών χωρών που δεν είναι μέλη, όπως η Ουκρανία, η Μολδαβία, η Γεωργία, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν .
«Καμία συζήτηση με τον Πούτιν»
Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών, Γιαν Λιπάβσκι, σε συνέντευξη στο ARD, τονίζει ότι «τα προβλήματα μπορούν να λυθούν και είναι στο χέρι μας να εργαστούμε για τις λύσεις. Η Τσεχία αναλαμβάνει την προεδρία με ένα ξεκάθαρο όραμα για την Ευρώπη. Αντιμετωπίζουμε προκλήσεις που επηρεάζουν τους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας, αλλά και την ηθική μας στάση».
Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι τίποτα δεν είναι πιο επείγον από τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Αυτό πρέπει να τελειώσει. Οι Ουκρανοί αγωνίζονται για την ελευθερία, για το κράτος τους, για να είναι μέρος της ευρωπαϊκής κοινότητας. Είναι ηθική μας υποχρέωση να τους στηρίξουμε. Το αντίθετο θα σήμαινε ότι ο νόμος του ισχυρότερου ισχύει ξανά στον κόσμο. Να νομιμοποιηθεί η παραβίαση του καταστατικού του ΟΗΕ που απαγορεύει τον επιθετικό πόλεμο.
Η Τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θέλει να συμβάλει στην ενίσχυση της συνεργασίας στην ΕΕ, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτήν την ιστορική πρόκληση…Η Τσεχική Προεδρία θα εργαστεί για να ενισχύσει τους πυλώνες και τα θεμέλια στα οποία βασίζεται η ευρωπαϊκή κοινότητα, η κοινωνία μας και ο πολιτισμός μας. Αυτές είναι αρχές όπως η απαγόρευση των επιθετικών πολέμων και η ενίσχυση του ανθρωπιστικού δικαίου , για να αποτρέψουμε την κτηνωδία και τις μαζικές δολοφονίες στην Ευρώπη».
Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών αρνείται μάλιστα κάθε συζήτηση με τη Μόσχα: «Τι να συζητήσουμε με τον Πούτιν; Ποιο θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα τέτοιων συνομιλιών; Αυτό δεν οδηγεί σε τίποτα. Και το πιο σημαντικό, οι συνομιλίες με τον Πούτιν δεν πρέπει να αποδυναμώσουν την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία και την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».