Skip to main content

Αίγυπτος: Χίλιες και μια νύχτες «πνίγονται» στον Νείλο

Αυτόν τον μήνα, η κυβέρνηση διέταξε να κατεδαφιστεί το πλωτό σπίτι της κυρίας Χέλμι  και 31 άλλων, με την αιτιολογία ότι δεν έχουν άδεια και δεν είναι ασφαλή.

Η Αίγυπτος αποφάσισε να θυσιάσει την «κληρονομιά» της, με ρίζες που απλώνονται στο 1800, στο βωμό του «εξωραϊσμού» των παράκτιων περιοχών του Νείλου «πνίγοντας» και το τελευταίο  ίχνος μιας λαμπερής ιστορίας.

Ντίβες του κινηματογράφου πέρασαν νύχτες χλιδής στα πλωτά σαλόνια, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ναγκίμπ Μαχφούζ  έγραψε ένα από τα μιθυστορήματά του εκεί, και διάσημες ταινίες σκηνοθετήθηκαν.

Στην διάσημη «Τριλογία του Καΐρου» του Μαχφουζ, ο αυστηρός πατριάρχης της οικογένειας περνά συχνά τα βράδια του με φίλους σε ένα πλωτό σπίτι, απολαμβάνοντας τη συντροφιά των – φανταστικών- τραγουδιστριών Jalila, Zubayda και Zanuba.

Πλούσιοι, υψηλόβαθμοι Οθωμανοί πασάδες συναντούν εκεί τις ερωμένες τους, και οι μποέμ Αιγύπτιοι βρίσκουν καταφύγιο πίνοντας και καπνίζοντας χασίς, μακριά από την, βαθιά συντηρητική, πόλη του Καΐρου. 

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, Βρετανοί αξιωματικοί διοικούσαν πολλά από τα σπίτια. Ο Ούγγρος εξερευνητής της ερήμου Κόμης Λάζλο Αλμάσι, που έγινε διάσημος στον «Άγγλο ασθενή », λέγεται ότι είχε κρύψει ένα ζευγάρι Γερμανών κατασκόπων σε  πλωτό σπίτι της περιοχής.

«Ανήθικες » ιστορίες, λένε τώρα οι αρχές ως ένα ακόμη άλλοθι για την κατεδάφισή τους.

«Μας αφαιρούν τη ζωή»

 Στην όχθη του ποταμού, η ζωή είναι γαλήνια. Τίποτα δεν θυμίζει  τη σκονισμένη, φρενήρη μητρόπολη. 

«Γεννήθηκα σε  πλωτό σπίτι και δεν θα μπορέσω ποτέ να ζήσω μακριά από τον Νείλο», λέει η κ. Χέλμι, με τα ροζ νύχια των ποδιών της τόσο φωτεινά όσο το τιρκουάζ πλωτό σπίτι της,  που έχτισαν η ίδια και ο σύζυγός της πριν από περίπου 20 χρόνια, περιγράφουν γλαφυρά οι New York Times στο ρεπορτάζ τους.

«Θα πέθαινα αν έπρεπε να ζήσω σε ένα πραγματικό διαμέρισμα», είπε. 

Αν και η κυβέρνηση δίνει ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τα σχέδιά της για την όχθη του ποταμού, οι κάτοικοι λένε ότι οι αρχές πιέζουν όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια να αντικατασταθούν τα σπιτια τους από πλωτά καφέ και εστιατόρια στον βωμό της δημιουργίας εσόδων.  

«Καταστρέφουν το παρελθόν, καταστρέφουν το παρόν, καταστρέφουν και το μέλλον», λέει η Neama Mohsen, 50 ετών, καθηγήτρια θεάτρου που ζει σε ένα από τα σπίτια για τρεις δεκαετίες. «Το βλέπω ως έγκλημα και κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει. Μας αφαιρούν τη ζωή σαν να είμαστε εγκληματίες ή τρομοκράτες».

Για δεκαετίες, οι αιγυπτιακές κυβερνήσεις προσπαθούν να εκδιώξουν τα σπίτια. Τα τελευταία πέντε χρόνια αύξησαν τα τέλη, ενώ πριν από δύο χρόνια σταμάτησαν να ανανεώνονται ή να εκδίδονται νέες άδειες.

Επιστολή που εστάλη στους κατοίκους πέρυσι ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα εκδώσει νέες άδειες μόνο σε εμπορικά σκάφη. 

Τώρα, οι υπάλληλοι επικαλούνται την έλλειψη αδειών για να δικαιολογήσουν τις κατεδαφίσεις. 

 Στις 4 Ιουλίου 15 σπίτια  στον ποταμό Νείλο στην περιοχή Αγκούζα και Κιτκατ θα αποσυναρμολογηθούν.