Ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι υπό ορισμένες συνθήκες οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως επιθετική πράξη και ως αιτία πολέμου.
«Υπό ορισμένες συνθήκες, τέτοια εχθρικά μέτρα μπορούν να χαρακτηριστούν τόσο ως πράξη διεθνούς επιθετικότητας όσο και ως casus belli», υποστήριξε ο Μεντβέντεφ, μιλώντας στο Διεθνές Νομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης και πρόσθεσε: «Σε απάντηση τους το κράτος έχει δικαίωμα ατομικής και συλλογικής αυτοάμυνας».
«Για τη Ρωσική Ομοσπονδία, είναι προφανές ότι η Δύση έχει επιβάλει παράνομες, μακροπρόθεσμες κυρώσεις», είπε. «Υπάρχουν πολλές κυρώσεις, ένας αριθμός πρωτοφανής και είναι προφανές ότι επιβλήθηκαν ακριβώς με στόχο να προκαλέσουν τη μέγιστη οικονομική ζημιά στη χώρα μας. Τα κράτη που τις επέβαλαν δεν το κρύβουν, οι κυρώσεις υιοθετήθηκαν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».
«Ολοι κατανοούν, για παράδειγμα, ότι η απαγόρευση της χρήσης διεθνών συστημάτων πληρωμών από Ρώσους πολίτες, συνιστά, από νομική άποψη, σκόπιμη ζημιά σε έναν απλό Ρώσο πολίτη», είπε ο Μεντβέντεφ και πρόσθεσε: «Ο στόχος αυτών των κυρώσεων είναι απλός – να πλήξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό πολιτών της χώρας μας… Τονίζω ότι στόχος είναι οι απλοί πολίτες και όχι η ηγεσία του κράτους ή η επιχειρηματική ελίτ», ισχυρίστηκε αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Πού θα οδηγήσει η πολιτική κυρώσεων των χωρών του δυτικού κόσμου; Και ποιος είναι ο επόμενος σε αυτήν την άσχημη επιβολή περιορισμών; Κίνα, Ινδία, χώρες Ασίας-Ειρηνικού, Αφρική ή Λατινική Αμερική; Σήμερα, κανείς δεν είναι σίγουρος για τίποτα», είπε ο Μεντβέντεφ.
Σύμφωνα με τον στενό συνεργάτη του Πούτιν και πρώην πρόεδρο της Ρωσίας, οι αρχές στη Μόσχα εργάζονται για μια διέξοδο από αυτήν την κατάσταση. «Η οικονομία μας πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Η απόφαση για αυτό ελήφθη από τον πρόεδρο, η κυβέρνηση ασχολείται με αυτό. Αυτό είναι ένα δύσκολο έργο, ας το παραδεχτούμε, δεν υπάρχουν συνταγές εδώ…Υπάρχουν τομείς στους οποίους έχουμε σημειώσει αρκετά καλή επιτυχία τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την ανεξαρτησία από την παγκόσμια οικονομία, και υπάρχουν τομείς όπου χρειαζόμαστε συνεργασία και όπου πρέπει να αποκτήσουμε πρόσθετες δυνατότητες, αυτό που συνήθως ονομάζουμε υποκατάσταση εισαγωγών», πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ.
Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν αναγνωρίζει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν χωρίς αποφάσεις του ΟΗΕ. «Οι τεράστιες μονομερείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν χωρίς αποφάσεις του ΟΗΕ είναι ένα ζωντανό παράδειγμα της υποβάθμισης των διεθνών νομικών κανόνων και της αδυναμίας να χωρέσει κανείς τις πολιτικές του φιλοδοξίες», υποστήριξε ο Μεντβέντεφ.