Τετ α τετ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο δείπνο εργασίας της ευρωατλαντικής συμμαχίας, που φιλοξένησε στη Μαδρίτη ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.
Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου Μάριου Πελεκάνου, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε προς τον κ. Ερντογάν την ετοιμότητά του για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και επανέλαβε πως ο ίδιος είναι πάντοτε έτοιμος να προσέλθει σε συνομιλίες, με στόχο τη διευθέτηση ενός χρονίζοντος προβλήματος, η επίλυση του οποίου θα είναι επωφελής για την Κύπρο και όλους τους Κύπριους, καθώς και για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για τις σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας.
Όπως αναφέρουν κυπριακές κυβερνητικές πηγές, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε στον κ. Αναστασιαδη ότι και οι δύο πλευρές έχουν καταθέσει τις θέσεις τους και θα ήταν σωστό να γίνει μια προσπάθεια με την τουρκοκυπριακή πλευρά να βρεθεί ένα κοινό σημείο για να επαναρχίσει ο διάλογος.
Σημειώνεται ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με σειρά ηγετών των χωρών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, τόσο στο περιθώριο του δείπνου όσο και κατά τη διάρκεια αυτού. Μεταξύ άλλων, αντάλλαξε απόψεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι, τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Στην τοποθέτησή του, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, ενώπιον των 36 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από κράτη μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, στάθηκε αρχικά στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής, με προεξάρχουσες τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η οποία έχει επιφέρει μείζονες αλλαγές, όχι μόνο επί πτυχών της παραδοσιακής ασφάλειας, αλλά και σε τομείς, όπως είναι η ασφάλεια τροφίμων, η ενεργειακή ασφάλεια, η μετανάστευση και οι υβριδικές απειλές.
Βεβαίως, πρόσθεσε ο Κύπριος πρόεδρος, η συνεργασία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ θα πρέπει πάντοτε να βασίζεται στον σεβασμό, αφενός της αυτονομίας των δύο οργανισμών ως προς τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων τους και αφετέρου του Διεθνούς Δικαίου.
Σε δήλωσή του, ο κ. Πελεκάνος σημειώνει πως ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε στην παρέμβασή του τέσσερα σημεία που θα πρέπει να τεθούν ως προτεραιότητα, δηλαδή:
(α) την ενδυνάμωση των αυτόνομων αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ, ούτως ώστε αυτή να μπορεί να συνδράμει στην αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, πάντοτε σε συνοχή και συνεργασία με συμμάχους, όπως το ΝΑΤΟ ή άλλες χώρες με τις οποίες η ΕΕ μοιράζεται κοινά συμφέροντα και αξίες,
(β) την επίδειξη μηδενικής ανοχής, είτε προς παραβιάσεις του Διεθνούς Δίκαιου είτε προς αναθεωρητικές πολιτικές,
(γ) την επίλυση υφισταμένων προβλημάτων, τα οποία απειλούν τη συνοχή των δύο Οργανισμών στη βάση του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης και
(δ) την εφαρμογή από όλες τις χώρες των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, προκειμένου αυτές να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικές.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, το οποίο χαρακτήρισε ως μια «ανοικτή πληγή», υπογράμμισε ότι όσο αυτό διαιωνίζεται τόσο θα συνεχίζει να αποτελεί απειλή προς την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη. Επανέλαβε πως επιδίωξή του παραμένει ο τερματισμός της διαίρεσης στην Κύπρο και η επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης διευθέτησης στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των όσων προβλέπονται στο Διεθνές Δίκαιο.
Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε την προσήλωσή του στην προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου είχαν διακοπεί με στόχο μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Ένας στόχος που – όπως είπε – θα καταστεί εφικτός με την προϋπόθεση ότι το σύνολο των εμπλεκομένων θα αποφασίσει ότι είναι επιτέλους καιρός για μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε ένα κανονικό κράτος, πράγμα που θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ