Skip to main content

Πήρε Νόμπελ για την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης αλλά ο ιστότοπός της κινδυνεύει να κλείσει

Μπροστά στο ενδεχόμενο διακοπής λειτουργίας βρίσκεται και πάλι ο ειδησεογραφικός ιστότοπος  Rappler, αφού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Φιλιππίνων επιμένει  στην απόφασή της να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας του ιστότοπου.

Τον ιστότοπο μέσων ενημέρωσης διευθύνει η νομπελίστρια Μαρία Ρέσα, σε μια κίνηση που θα σηματοδοτήσει ένα περαιτέρω πλήγμα στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας. Η Επιτροπή Νόμπελ απένειμε το Βραβείο Ειρήνης 2021 στη Ρέσα και στον Ρώσο δημοσιογράφο Ντμίτρι Μουράτοφ, εκδότη της Novaya Gazeta, για το έργο τους υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης. 

Να σημειωθεί ότι η Novaya Gazeta ανακοίνωσε στα τέλη του Μαρτίου πως αναστέλλει τις εκδόσεις της στη Ρωσία, την ψηφιακή και την έντυπη, ως το τέλος της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς αυστηροποιήθηκε η στάση του Κρεμλίνου έναντι των διαφωνούντων.

Η είδηση για το Rappler ήρθε μόλις δύο ημέρες προτού παραιτηθεί ο πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο οποίος είναι ο πιο σημαντικός επικριτής του πρακτορείου, για να αναλάβει την εξουσία ο επερχόμενος εκλεγμένος πρόεδρος Φέρντιναντ «Μπονγκμπόνγκ» Μάρκος Τζούνιορ (ο γιος του δικτάτορα Μάρκος).

Το Rappler σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. «Με εντολή της 28ης Ιουνίου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μας επιβεβαίωσε την προηγούμενη απόφασή της να ανακαλέσει το πιστοποιητικό σύστασης του Rappler Inc και της Rappler Holdings Corporation», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση που δημοσιεύτηκε από τη Ρέσα. «Ειδοποιηθήκαμε από τους δικηγόρους μας για αυτήν την απόφαση που ουσιαστικά επιβεβαίωσε το κλείσιμο του Rappler.  «Δικαιούμαστε να ασκήσουμε έφεση για αυτήν την απόφαση και θα το κάνουμε, ειδικά επειδή οι διαδικασίες ήταν εξαιρετικά παράτυπες».

Σε δήλωσή της την Τετάρτη, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Φιλιππίνων  δήλωσε ότι επιβεβαιώνει την απόφαση που έλαβε τον Ιανουάριο του 2018, όταν βρήκε το Rappler υπεύθυνο για παραβίαση του συνταγματικού περιορισμού της ξένης ιδιοκτησίας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης όταν εξέδωσε αποδείξεις θεματοφύλακα (μια δικλείδα ασφαλείας που επιτρέπει στους ξένους να επενδύουν σε εταιρείες των Φιλιππίνων χωρίς να τις κατέχουν), οι οποίες υποστηρίζει ότι έδωσε έλεγχο του δικτύου ειδήσεων στο Omidyar Network Fund, με έδρα τις ΗΠΑ. 

Το σύνταγμα της χώρας απαγορεύει την ξένη ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης.

naftemporiki.gr