Στο χείλος της πολιτικής παράλυσης βρίσκεται ο Εμανουέλ Μακρόν αφού έχασε την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο, λίγο καιρό μετά την επανεκλογή του ως πρόεδρος της Γαλλίας. Την Τρίτη έγινε γνωστό ότι η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν έθεσε στην διάθεση του Γάλλου προέδρου την παραίτησή της, η οποία δεν έγινε δεκτή, με τον Μακρόν να συνεχίζει την προσπάθεια για τη δημιουργία ενός κυβερνητικού συνασπισμού.
«Ήταν μια εκπληκτική οπισθοδρόμηση για έναν πρόεδρο που επανεξελέγη στην εξουσία μόλις πριν από δύο μήνες», σχολιάζουν οι Financial Times, τονίζοντας ότι για να «τρέξει» το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα, ο Γάλλος πρόεδρος θα χρειαστεί πρώτα από όλα να αλλάξει ο ίδιος, και σίγουρα να μην καταλήξει σε πρόωρες εκλογές.
Η καλύτερη λύση για τον Μακρόν- σύμφωνα με τους FT-είναι να αναζητήσει διαφορετικούς συμμάχους σε κάθε πεδίο. Η αριστερά, για παράδειγμα, θα μπορούσε να εγκρίνει μέτρα για την επίσπευση της μετάβασης της Γαλλίας στην καθαρή ενέργεια και η κεντροδεξιά θα μπορούσε να υποστηρίξει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Προειδοποιούν, ωστόσο, ότι «η επιλεκτική συνεργασία θα απαιτούσε μια εποικοδομητική στάση που δυστυχώς φαίνεται ξένη προς τη γαλλική κοινοβουλευτική πολιτική — ακόμη περισσότερο τώρα που οι εξτρεμιστές κυριαρχούν στην αντιπολίτευση».
Πάντως δεν χρειάζεται να αλλάξουν μόνο οι αντίπαλοι του Μακρόν. Οι FT υπογραμμίζουν πως το εκλογικό αποτέλεσμα είναι μια αποκήρυξη του τρόπου διακυβέρνησής του Μακρόν από πάνω προς τα κάτω σε αυτό που είναι ήδη ένα εξαιρετικά συγκεντρωτικό κράτος. «Η ταπεινοφροσύνη και η συνεργασία δεν εμφανίστηκαν στην πρώτη του θητεία. Θα είναι απαραίτητες στη δεύτερη», σχολιάζουν χαρακτηριστικά, και επιχειρούν να εκτιμήσουν τι εξελίξεις θα βρούμε μπροστά μας:
- Οι εκτεταμένες εξουσίες του προέδρου στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα θα πρέπει να εγγυηθούν τον φιλοδυτικό και φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό της Γαλλίας. Αλλά η παραδοσιακή λύση της χρήσης των δημόσιων δαπανών για την επίλυση πολιτικών προβλημάτων θα δοκιμάσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και, ενδεχομένως, την πίστη των επενδυτών και την υπομονή των εταίρων της Γαλλίας στην Ευρωζώνη. Το Παρίσι μπορεί να γίνει πιο εσωστρεφές και ακόμη πιο διατεθειμένο από το συνηθισμένο να αγωνιστεί για τα στενά εθνικά του συμφέροντα εντός της ΕΕ.
- Ο Μακρόν μπορεί να μπει στον πειρασμό να περιμένει να επικρατήσει το αδιέξοδο στο κοινοβούλιο και στη συνέχεια να το διαλύσει με την ελπίδα ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι θα τιμωρήσουν την αδιαλλαξία των αντιπάλων του.
«Αυτό θα ήταν λάθος, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια», προειδοποιούν οι FT. «Το να πεις στους Γάλλους ότι κατέληξαν σε λάθος αποτέλεσμα και ότι έπρεπε να ξαναψηφίσουν, κινδυνεύει να επιδεινώσει τη δημοκρατική δυσφορία της χώρας. Το μήνυμα του Μακρόν στους ψηφοφόρους ήταν ότι η επιλογή ήταν μεταξύ του ίδιου ή των ακραίων. Λειτούργησε στις προεδρικές εκλογές αλλά απέτυχε άσχημα στις κοινοβουλευτικές. Η Γαλλία χρειάζεται ένα νέο στυλ πολιτικής και ο Μακρόν να παίξει τον ρόλο του», καταλήγουν.
naftemporiki.gr