Skip to main content

Η Φον ντερ Λάιεν καλεί σε κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας

Η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται ταχύτερα στις γεωπολιτικές εξελίξεις και θα πρέπει να τερματίσει την αρχή ομοφωνίας στις αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Στις εξωτερικές υποθέσεις, πρέπει πραγματικά να περάσουμε στην ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία», είπε η φον ντερ Λάιεν σε μια μικρή ομαδική συνέντευξη που διοργάνωσε το γραφείο της ενόψει της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτής της εβδομάδας, στην οποία οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να χορηγήσουν επίσημα καθεστώς υποψηφιότητας στην ΕΕ για την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν απάντησε σε ερώτηση του POLITICO σχετικά με το εάν και πώς η ΕΕ μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, η οποία συχνά απαιτεί ομοφωνία, προκειμένου να φιλοξενήσει πιθανά νέα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο της Ουκρανίας και της Μολδαβίας αλλά και των Βαλκανικών εθνών της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας.

Στο παρελθόν, η ΕΕ αντιμετώπισε βασανιστικές —και ντροπιαστικές— καθυστερήσεις σε σημαντικές αποφάσεις λόγω της αντίθεσης μιας και μόνο χώρας μέλους. Κατά καιρούς, μια τέτοια αντίθεση δεν αφορούσε καν το άμεσο θέμα που συζητήθηκε, αλλά αντικατόπτριζε μια προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η απαίτηση της ομοφωνίας ως μοχλός για να αναγκαστεί η δράση σε κάποιο άλλο θέμα. 

Στην απάντησή της, η πρόεδρος της Κομισιόν αναγνώρισε ότι μια τόσο μεγάλη αλλαγή στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ, ακόμη και μόνο στην εξωτερική πολιτική, θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί. Όσον αφορά την αλλαγή της απαίτησης ομοφωνίας σε άλλους τομείς, ξεκαθάρισε ότι ήταν αδύνατο να δώσει μια σύντομη απάντηση. «Θα έπρεπε να περάσουμε από κάθε φάκελο, και δεν είναι αυτή η ώρα σε αυτή τη συνέντευξη», είπε.

Αλλά στην περίπτωση των εξωτερικών υποθέσεων, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι είχε καταλήξει σε ένα σταθερό προσωπικό συμπέρασμα ότι η απαίτηση ομοφωνίας δεν ήταν βιώσιμη. «Στις εξωτερικές υποθέσεις, είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι δεν είναι βιώσιμη, δεν γίνεται η ΕΕ να μην μπορεί να λάβει μια απόφαση εξαιτίας μιας και μόνο αντίρρησης», είπε.

«Και η ταχύτητα με την οποία συμβαίνουν τα πράγματα… ο κόσμος θέλει να ακούσει την ευρωπαϊκή φωνή», συνέχισε η φον ντερ Λάιεν. «Η ταχύτητα είναι πολύ υψηλή για να μην ακούγεται και να μην φαίνεται συνεχώς, ή πολύ συχνά, λόγω του μπλοκαρίσματος ενός. Ως εκ τούτου, είμαι πραγματικά πεπεισμένη ότι χρειαζόμαστε ειδική πλειοψηφία».

Στη συνέντευξη, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι αναμένει από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να υιοθετήσουν τη σύσταση της Επιτροπής σχετικά με το καθεστώς υποψηφιότητας για την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Εγκρίνοντας τη σύσταση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να επαναλάβει την πρόταση της Επιτροπής ότι η Ουκρανία και η Μολδαβία θα πρέπει να πληρούν πολυάριθμους όρους πριν από την έναρξη των επίσημων ενταξιακών συνομιλιών.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θεωρεί, όπως τόνισε στη συνέντευξη, ότι η διαδικασία προσχώρησης της ΕΕ είναι αρκετά ευέλικτη ώστε οι υποψήφιες χώρες να έχουν ουσιαστική επιρροή σχετικά με το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι προσπάθειές τους. Σημείωσε ότι η Σλοβακία και η Τουρκία έλαβαν μια «προοπτική» ένταξης το 1999, αλλά ότι η Σλοβακία είχε αγωνιστεί για να γίνει μέλος, ενώ η Τουρκία ήταν πλέον πιο μακριά από την ΕΕ από ό,τι πριν από 23 χρόνια.

«Η Σλοβακία ήθελε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε η φον ντερ Λάιεν, «και είχε μια τεράστια ενότητα. Τους πήρε πέντε χρόνια και ήταν μέλη. Η Τουρκία είναι σήμερα πιο μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση από ό,τι ήταν το ’99. Επομένως, αυτό είναι μια απόδειξη ότι δεν υπάρχει αυτοματισμός. Δεν υπάρχει άκαμπτο μοτίβο. Αλλά εναπόκειται στη χώρα να αποδείξει ότι είναι κατάλληλη για ένταξη».

naftemporiki.gr