Skip to main content

Οι Γάλλοι επιβάλουν όρια στις εξουσίες του προέδρου Μακρόν

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υπέστη σοβαρή υποχώρηση  στις βουλευτικές εκλογές, καθώς οι πρώτες προβλέψεις των αποτελεσμάτων δείχνουν ότι ο συνασπισμός Ensemble χάνει περισσότερες από  100 έδρες στην νέα Βουλή και δεν θα διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifop, η παράταξη του Γάλλου πρόεδρου θα διαθέτει στη νέα Βουλή από 210 έως 250 έδρες  σε σύνολο 577, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαστεί τη συνεργασία άλλων δυνάμεων για την επίτευξη της απόλυτης πλειοψηφίας των 289 εδρών για να εκλέξει την νέα κυβέρνηση.

Στη δεύτερη θέση αναδεικνύεται η αριστερή συμμαχία «Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση (NUPES), υπό την ηγεσία του Ζαν Λικ Μελανσόν, που προβλέπεται να έχει από 150 έως 180 έδρες στην νέα Εθνοσυνέλευση.

Στην τρίτη θέση ανεβαίνει ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, που από 8 έδρες θα έχει τώρα  80 έως 100 έδρες. Στην  τέταρτη θέση έρχεται η παραδοσιακή νέο-Γκωλική κεντροδεξιά με 60-70 έδρες.

Το αποτέλεσμα είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τον Μακρόν, καθώς οι βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται λίγο μετά τις προεδρικές εκλογές, θεωρούνται ως επιβεβαίωση για τον εκλεγμένο Πρόεδρο, ώστε να ασκεί άνετα την πολιτική του. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις , η Γαλλία θα εισέλθει σε μια νέα πολιτική εποχή, μετά από μια πενταετία κατά την οποία, η παράταξη Μακρόν διέθετε ισχυρή απόλυτη πλειοψηφία με 345 βουλευτές.

Τώρα με σχετική πλειοψηφία, ο πρόεδρος θα  αναγκαστεί να αναζητήσει υποστήριξη από άλλα στρατόπεδα. Ανάλογα με το έργο, θα επιδιώξουν να στηριχθούν σε κεντροαριστερές ή κεντροδεξιές δυνάμεις.

Το μήνυμα των Γάλλων

 Οι Γάλλοι στέλνουν λοιπόν ένα μήνυμα στον Μακρόν αφού τον επανεξέλεξαν για πέντε ακόμη χρόνια τον Απρίλιο: θέλουν να επιβάλουν όρια στην εξουσία του. Η νέα αριστερή συμμαχία και ο Μελανσόν, από την άλλη πλευρά, σημείωσαν τεράστια επιτυχία, δίνοντάς στην Nupes μεγαλύτερη επιρροή ως την πιο ισχυρή  κοινοβουλευτική ομάδα της αντιπολίτευσης. Η αποχή, σύμφωνα με προβλέψεις, είναι περίπου 54%, μιάμιση μονάδα μεγαλύτερη από τον πρώτο γύρο, την περασμένη Κυριακή, αλλά 3,4 μονάδες μικρότερη από τον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2017.

Παραδοσιακά, οι υποστηρικτές του νικητή Προέδρου συμμετέχουν πιο δυναμικά στην ψηφοφορία στις βουλευτικές εκλογές, ενώ οι οπαδοί των ηττημένων μένουν συχνά στο σπίτι. Ωστόσο, η αριστερή συμμαχία φαίνεται ότι  μπόρεσε να κινητοποιήσει αρκετούς υποστηρικτές για να δυσκολέψει τα πράγματα για τον πρόεδρο. Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική σκηνή εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά, χωρίς να υπάρχει ένα κυρίαρχο κόμμα ή μια πλειοψηφία που θα εξασφαλίσει τη συναίνεση και τον συμβιβασμό.

Τριχοτόμηση

Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση θα αντικατοπτρίζει, πιο πιστά από ποτέ, την τριχοτόμηση-κέντρο, αριστερά και ακροδεξιά- που κυριαρχεί στη γαλλική πολιτική από τότε που ο Μακρόν ανέλαβε την εξουσία το 2017. Οι φωνές κατά του συστήματος θα ακούγονται περισσότερο και θα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα στο κοινοβουλευτική ζωή. Και η κοινωνική δυσαρέσκεια θα αντικατοπτρίζεται περισσότερο στη Βουλή.