Skip to main content

Η Γαλλία δεν λαμβάνει πλέον καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο

Η Γαλλία εξαρτάται λιγότερο από το ρωσικό αέριο από τη Γερμανία και την Ιταλία. Ωστόσο, επηρεάζεται άμεσα και από τη δραστική μείωση των εξαγωγών που ανακοίνωσε η Gazprom αυτή την εβδομάδα. Η GRTgaz, η θυγατρική της Engie, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου στη Γαλλία, σήμανε συναγερμό σήμερα το πρωί της Παρασκευής.

«Από τις 15 Ιουνίου η GRTgaz έχει παρατηρήσει διακοπή της φυσικής ροής μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας», της χώρας από την οποία διέρχεται το ρωσικό αέριο πριν φτάσει στη χώρα μας, ανακοινώνει η εταιρεία. Με άλλα λόγια, η Γαλλία δεν έχει λάβει καθόλου ρωσικό αέριο με αγωγό φυσικού αερίου από την Τετάρτη (συνεχίζει να εισάγει υγροποιημένο αέριο που μεταφέρεται από τη Ρωσία με τάνκερ LNG).

Αρκετά χαμηλοί όγκοι

Οι όγκοι που λείπουν είναι σχετικά χαμηλοί, επειδή έχουν ήδη μειωθεί απότομα από τα τέλη του περασμένου έτους, όταν η Μόσχα άρχισε να μειώνει τις παραδόσεις.

Η ροή μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας «ήταν περίπου 60 γιγαβατώρες την ημέρα στις αρχές του 2022, δηλαδή μόνο το 10% της χωρητικότητας του σημείου διασύνδεσης», υπογραμμίζει η GRTgaz. Οι ροές φυσικού αερίου από σημεία διασύνδεσης που βρίσκονται στην ανατολική Γαλλία (ιδίως Γαλλία-Γερμανία) μειώνονται κατά περισσότερο από 60% τους πρώτους πέντε μήνες του έτους σε σύγκριση με το 2021».

Η GRTgaz καθησυχάζει βραχυπρόθεσμα, καθώς η κατανάλωση φυσικού αερίου είναι προς το παρόν μειωμένη: «Δεν αναμένεται καμία δυσκολία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να καλύψει τις ανάγκες των Γάλλων καταναλωτών ενώ συνεχίζεται η πλήρωση της αποθήκης ενόψει του χειμώνα».

Η Γαλλία επωφελήθηκε από εισαγωγές ρεκόρ υγροποιημένου αερίου (+66% τους πρώτους πέντε μήνες του έτους), ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υποχωρεί η Engie στο χρηματιστήριο

Αυτό το νέο επεισόδιο στον ενεργειακό πόλεμο που εξαπέλυσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέτει σε δύσκολη θέση την Engie, τον κύριο εισαγωγέα φυσικού αερίου για τη Γαλλία, με τον τίτλο να υποχωρεί άνω του 8% στο Χρηματιστήριο του Παρισιού.

Η εταιρεία προσπάθησε να καθησυχάσει εξηγώντας ότι αυτό το νέο πλήγμα για το ευρωπαϊκό σύστημα φυσικού αερίου δεν είχε επί του παρόντος «καμία επίδραση στον εφοδιασμό των πελατών της». Για τους αναλυτές της UBS, αυτό σημαίνει ότι η Engie έχει αρκετές άλλες πηγές φυσικού αερίου ή ότι τα άλλα συμβόλαιά της «προσφέρουν αρκετή ευελιξία για να καλύψει το κενό».

Το κακό σενάριο

Το σενάριο θα ήταν πολύ πιο ανησυχητικό σε περίπτωση ολικής διακοπής των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου, υπόθεση που εξετάζεται τώρα σοβαρά. Σε αυτή την περίπτωση, «η Γαλλία θα πρέπει να είναι σε θέση να εξασφαλίσει την ισορροπία προσφοράς-ζήτησης του συστήματος φυσικού αερίου» εάν οι θερμοκρασίες του χειμώνα είναι φυσιολογικές, διαβεβαιώνει η GRTgaz.

«Σε περίπτωση έντονου ή για μεγάλο διάστημα κρύου καιρού», ο φορέας εκμετάλλευσης φυσικού αερίου θα αναγκαζόταν να λάβει μέτρα που δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ μέχρι στιγμής. Πρώτον, εντολές διακοπής του εφοδιασμού από ορισμένους βιομηχανικούς πελάτες που έχουν υπογράψει συμβάσεις που τους δεσμεύουν να μειώσουν την κατανάλωσή τους με αντάλλαγμα οικονομική αποζημίωση.

Στη χειρότερη περίπτωση, η GRTgaz θα αναγκαζόταν να «ενεργοποιήσει τον εθνικό μηχανισμό απόρριψης φορτίου», ο οποίος επιβάλλει περικοπές σε εταιρείες των οποίων η κατανάλωση υπερβαίνει τις 5 γιγαβατώρες ετησίως.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Les Echos