Οι χώρες-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου συμφώνησαν την Παρασκευή σε ένα μέτρο με στόχο την ενίσχυση των προμηθειών εμβολίων Covid-19 στις αναπτυσσόμενες χώρες, ολοκληρώνοντας μια σκληρή μάχη για τα εταιρικά δικαιώματα ευρεσιτεχνίας που διέπουν κρίσιμα ιατρικά προϊόντα κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας.
Το συμβιβαστικό μέτρο για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας θα διευκολύνει τις εταιρείες σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Νότια Αφρική να κατασκευάζουν και να εξάγουν ένα κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας εμβόλιο Covid-19 – υπό περιορισμένες συνθήκες – χωρίς τη συγκατάθεση του κατόχου της πατέντας εάν έχουν την έγκριση της κυβέρνησής τους.
Στην πρώτη τους συνάντηση εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, οι υπουργοί εμπορίου από περισσότερες από 100 χώρες συμφώνησαν επίσης σε μέτρα μείωσης των επιδοτήσεων αλιείας για την προστασία των ιχθυαποθεμάτων και δεσμεύτηκαν να ελαχιστοποιήσουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων εν μέσω ελλείψεων που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πρόκειται για «σύνολο αποτελεσμάτων χωρίς προηγούμενο. Πάει πολύς καιρός που ο ΠΟΕ δεν είχε εξασφαλίσει τόσο σημαντικό αριθμό πολυμερών αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως ο ΠΟΕ είναι ικανός να ανταποκριθεί στα επείγοντα ζητήματα της εποχής μας», δήλωσε η γενική διευθύντρια του οργανισμού, η Νγκόζι Οκόντζο-Ιγουάλα, απευθυνόμενη στους αντιπροσώπους των 164 χωρών μελών.
Η σύνοδος είχε φιλοδοξία όχι μόνο να αντιμετωπιστεί η διατροφική ανασφάλεια που προκάλεσε ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, αλλά επίσης να τερματιστούν οι επιδοτήσεις που διευκολύνουν την υπεραλιεία, να αρθούν προσωρινά οι πατέντες των εμβολίων κατά της COVID και να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στον ίδιο τον ΠΟΕ.
Έπειτα από πολυήμερες εντατικές διαπραγματεύσεις, που σημαδεύτηκαν από αρκετές αβεβαιότητες και αδιαλλαξία από πλευράς της Ινδίας για διάφορα κείμενα που είχαν προταθεί, οι διαπραγματευτές κατέληξαν να συνεννοηθούν για όλα αυτά τα ζητήματα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της συνόδου των υπουργών, ανακοίνωσε ο Τιμούρ Σουλεϊμάνοφ, αξιωματούχος της προεδρίας του Καζακστάν.
Ο ΠΟΕ δεν έχει πάντως δώσει στη δημοσιότητα ακόμη τα τελικά κείμενα.
«Σήμερα, κερδίσατε αληθινά τους μισθούς σας», είπε η Νγκόζι στους αντιπροσώπους. Έπειτα από τις μακρές διαπραγματεύσεις, παραδέχθηκε πως μερικές στιγμές δεν ήξερε πλέον «πού βρίσκεται και πού πατάει». Όμως, παρά την κούραση, κάλεσε τις αντιπροσωπείες να επιταχύνουν το ρυθμό. «Έχουμε ακόμη δουλειά μπροστά μας. Βλέπω πως είμαστε σε θέση να την κάνουμε», πρόσθεσε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ, ΑΠΕ-ΜΠΕ