Οι παραγωγοί τροφίμων, ανταποκρινόμενοι στη ζήτηση των καταναλωτών για βιώσιμες επιλογές, έχουν περάσει χρόνια αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις για το φοινικέλαιο, ένα προϊόν, του οποίου η καλλιέργεια έχει οδηγήσει στην καταστροφή τροπικών δασών στη Νοτιοανατολική Ασία, συμπεριλαμβανομένων των κρίσιμων ενδιαιτημάτων για τους ουρακοτάγκους που απειλούνται με εξαφάνιση.
Τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία διαταράσσει περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας προσφοράς ηλιέλαιου – ένα υποκατάστατο επιλογής για το φοινικέλαιο που βρίσκεται στα πατατάκια, τα μπισκότα και τα βούτυρο ξηρών καρπών – και οι κατασκευαστές καταναλωτικών αγαθών αντιστρέφουν την πορεία τους.
Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες είχαν κάνει προσπάθειες να απομακρυνθούν από το φοινικέλαιο, αναγκάστηκαν πρόσφατα να αναγνωρίσουν την αναστροφή της πολιτικής τους. Η Iceland Foods, που εδρεύει στο Deeside της Αγγλίας, το 2018 δεσμεύτηκε να αφαιρέσει όλο το φοινικέλαιο από τις σειρές της δικής της επωνυμίας, αλλά έχει επανέλθει στη χρήση πιστοποιημένων βιώσιμων φοίνικες σε τουλάχιστον 25 προϊόντα—συμπεριλαμβανομένου κατεψυγμένου ψωμιού σκόρδου και πουτίγκες από σφουγγαράκια. Και η J Sainsbury λέει ότι ενδέχεται να χρησιμοποιήσει προσωρινά βιώσιμο φοινικέλαιο σε ορισμένα προϊόντα.
Οι εξαγωγείς φοινικελαίου εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να κερδίσουν ξανά μερίδιο αγοράς. Η Μαλαισία, ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής, επιβεβαίωσε εκ νέου την προθυμία της να ανταποκριθεί στη διεθνή ζήτηση μετά τους περιορισμούς στις εξαγωγές από την Ινδονησία. Η κυβέρνηση της Μαλαισίας πιέζει επίσης για την αναγνώριση του εθνικού της σχεδίου πιστοποίησης βιώσιμου φοινικέλαιου.
Ορισμένοι παραγωγοί τροφίμων – αντί να αποφεύγουν εντελώς το φοινικέλαιο – επιλέγουν να αγοράζουν μόνο από προμηθευτές των οποίων οι εκμεταλλεύσεις δεν δεσμεύονται για αποψίλωση των δασών και καμία νέα εκκαθάριση γης και πληρούν κοινωνικά κριτήρια και κριτήρια διακυβέρνησης, όπως μη καταναγκαστική ή δεσμευμένη εργασία. Η Nestlé, η οποία έχει δηλώσει ότι θα προμηθεύεται μόνο πιστοποιημένο-βιώσιμο φοινικέλαιο μέχρι το 2023, λέει ότι δεν θα υπακούσει σε αυτή τη δέσμευση παρά τις ελλείψεις σε σπορέλαιο. «Εάν κάποιος δεν πιστοποιήσει ότι το φοινικέλαιο είναι απαλλαγμένο από την αποψίλωση των δασών, δεν θα τον θεωρούσαμε ως νέο προμηθευτή», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Nestlé, Μαρκ Σνάιντερ, τον περασμένο μήνα σε εκδήλωση αειφορίας στο Flaach της Ελβετίας. «Δεν σκοπεύουμε να υποχωρήσουμε».
Μόνο το ένα πέμπτο του φοινικέλαιου που παράγεται παγκοσμίως το 2020 πιστοποιήθηκε ως βιώσιμο από οργανισμούς όπως το Roundtable on Sustainable Palm Oil, και μόνο το μισό από αυτό αγοράστηκε με την ετικέτα. Το απούλητο λάδι αναμιγνύεται με μη πιστοποιημένο λάδι και πωλείται χωρίς το ασφάλιστρο βιωσιμότητας.
Οι καλλιεργητές λένε ότι έχουν σημειώσει πρόοδο προς το πράσινο, αλλά οι εταιρείες τροφίμων και οι έμποροι λιανικής συχνά δεν πληρώνουν για τα πιο ακριβά πιστοποιημένα λάδια. Ωστόσο, ομάδες υπεράσπισης έχουν πει ότι αυτές οι προσπάθειες βιωσιμότητας είναι παραδείγματα «πράσινης πλύσης». Η Greenpeace χαρακτήρισε το φιλικό προς το περιβάλλον φοινικέλαιο «απατεωνιά» και είπε ότι ορισμένα μέλη με πιστοποίηση RSPO καταστρέφουν δάση και ξεφεύγουν χωρίς ποινές.
naftemporiki.gr