Skip to main content

Φον ντερ Λάιεν: Προχωρούν οι διαδικασίες για το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επαίνεσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μιας απροειδοποίητης επίσκεψης στο Κίεβο για την πρόοδο στην προσπάθεια της χώρας του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είπε ότι θα εξετάσουν τον τρόπο χρηματοδότησης της ανοικοδόμησης του κατεστραμμένου από τον πόλεμο έθνους.

«Έχετε κάνει πολλά για την ενίσχυση του κράτους δικαίου, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, για παράδειγμα», είπε η φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια κοινής εμφάνισης με τον Ζελένσκι, σημειώνοντας ότι η ΕΕ προετοιμάζει τη γνώμη της για την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας . «Η σημερινή συζήτηση θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας».

Η επικεφαλής της Κομισιόν πραγματοποίησε τη δεύτερη επίσκεψή της στο Κίεβο μετά τη ρωσική εισβολή τον περασμένο Φεβρουάριο σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία, της οποίας ο στρατός αντιμετωπίζει σκληρές μάχες στο ανατολικό τμήμα της επικράτειάς της και αγωνίζεται να καλύψει ένα οικονομικό κενό περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα.

Η Επιτροπή αναμένεται να συστήσει στις 17 Ιουνίου να χορηγηθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στο μπλοκ με όρους που συνδέονται με το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

«Δουλεύαμε μέρα και νύχτα για αυτήν την αξιολόγηση», είπε.

Η Φον ντερ Λάιεν συζήτησε εκτενώς με τον Ζελένσκι το ερωτηματολόγιο που υπέβαλε η κυβέρνησή του στα μέσα Απριλίου για να αξιολογήσει την ετοιμότητα της χώρας να γίνει μέλος του μπλοκ. Το Σώμα των Επιτρόπων θα διεξαγάγει μια συζήτηση προσανατολισμού για αυτό το θέμα τη Δευτέρα, πριν από την απόφαση αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Το θέμα είναι συναισθηματικό για την Ουκρανία και ο Ζελένσκι είπε ότι δεν υπάρχει «καμία εναλλακτική» από την ένταξη στην ΕΕ, καθώς η χώρα επιδιώκει να φέρει το μέλλον της στην Ευρώπη.

Η Ρωσία θέλει να χωρίσει την Ευρώπη, είπε ο Ζελένσκι το Σάββατο, και το ευρωπαϊκό έργο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς την Ουκρανία. «Ολόκληρη η Ευρώπη είναι στόχος για τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Περίπου έξι κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, της Δανίας, της Σουηδίας και της Πορτογαλίας, εξακολουθούν να αμφισβητούν την εμφάνιση οποιασδήποτε γρήγορης διαικασίαας για το Κίεβο. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η χώρα δεν πληροί επαρκώς τις αρχές της ΕΕ που σχετίζονται με το κράτος δικαίου ή τα θεμελιώδη δικαιώματα, ενώ άλλοι λένε ότι δεν μπορεί να δοθεί προτεραιότητα στην Ουκρανία έναντι των υπαρχόντων αιτούντων λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου.

naftemporiki.gr