«Δεν καταλαβαίνω πραγματικά… την ταπείνωση της Ρωσίας. Επί οκτώ χρόνια μας σκοτώνουν. Για τι πράγμα μιλάμε εδώ;».
Αυτό απάντησε ο Β. Ζελένσκι, στην φράση Μακρόν: «Δεν πρέπει να ταπεινώσουμε τη Ρωσία, ώστε την ημέρα που θα σταματήσουν οι μάχες να μπορέσουμε να φτιάξουμε μια διέξοδο με διπλωματικά μέσα»
«Δεν πρόκειται να ταπεινώσουμε κανέναν. Θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο» τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.
« Ο Μακρόν γνώριζε πολύ καλά για την αποτυχία της Ρωσίας να εφαρμόσει προηγούμενες ειρηνευτικές συμφωνίες στο πλαίσιο της λεγόμενης διαδικασίας του Μινσκ, η οποία δεν είχε τερματίσει τις μάχες στο Ντονμπάς από το 2014» είπε και σχολίασε δηκτικά:
«Μερικοί άνθρωποι θέλουν να είναι ηγέτες… Για να είσαι ηγέτης, δεν χρειάζεται να θεωρείς τον εαυτό σου ηγέτη, αλλά να συμπεριφέρεσαι ως ηγέτης».
«Η νίκη πρέπει να επιτευχθεί στο πεδίο της μάχης» επεσήμανε ο Ζελένσκι. Επέμεινε ωστόσο ότι είναι ανοιχτός σε ειρηνευτικές συνομιλίες υπογράμμισε ωστόσο ότι το μόνο άτομο με το οποίο μπορεί να συζητήσει το τέλος του πολέμου είναι ο ίδιος ο Πούτιν.
«Κάθε πόλεμος θα πρέπει να τερματιστεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» τόνισε.
Για τις κυρώσεις
Αναφερόμενος στις κυρώσεις ξιφούλκησε για άλλη μία φορά κατα δυτικών χωρών λέογντας ότι αναζητούν τρόπους να αμβλύνουν τον αντίκτυπο για να προστατεύσουν τα δικά τους εμπορικά συμφέροντα: «Όλοι συμπεριφέρονται σαν ανδρείκελα. Υποστηρίζουν την Ουκρανία, αλλά τσεκάρουν επίσης τι μπορεί να γίνει για να αποδυναμωθούν οι κυρώσεις ώστε να μην υποφέρουν οι επιχειρήσεις»
Ο Ουκρανός πρόεδρος, επιφύλαξε θερμά λόγια για τον Μπόρις Τζόνσον, που αν και με σημαντικές απώλειες κέρδισε στην ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής εναντίον του.
Ήταν «σπουδαία είδηση» το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επέζησε της ψήφου δυσπιστίας «Χαίρομαι που δεν χάσαμε έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο», είπε.
Ουκρανοί αξιωματούχοι θεωρούν το Ηνωμένο Βασίλειο ως έναν από τους πιο σταθερούς υποστηρικτές του μετά τις αποφάσεις του Τζόνσον από τις αρχές του πολέμου να παρέχει εξελιγμένα όπλα στο Κίεβο και να υποστηρίζει πλήρως τους πολεμικούς του στόχους.
«Απειλή παγκόσμιου μεγέθους»
Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε, επίσης, στον αποκλεισμό των λιμανιών από τη Ρωσία, που εμποδίζει τις εξαγωγές σιτηρών, χαρακτηρίζοντάς τον ως «απειλή παγκόσμιου μεγέθους».
«Υπάρχει μόνο μια πλευρά σε αυτή την απειλή, και είναι η Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν υπάρχει διάλογος εδώ. Αυτή είναι μια πολύ συγκεκριμένη, απτή απειλή για την Ασία, την Αφρική και ορισμένες χώρες στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος, και κατέληξε