Skip to main content

Στόλτενμπεργκ: Τι προβλέπει για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Έναν εξαντλητικό «πόλεμο φθοράς» στην Ουκρανία προβλέπει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καλώντας παράλληλα τους δυτικούς συμμάχους να προετοιμαστούν για αυτό το ενδεχόμενο. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία σε αυτό που εξελίσσεται σε μια μακρά και διαρκή σύγκρουση. 

«Απλώς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντας, γιατί αυτό που βλέπουμε είναι ότι αυτός ο πόλεμος έχει γίνει ένας πόλεμος φθοράς όπου οι Ουκρανοί πληρώνουν ακριβά για την υπεράσπιση της χώρας τους στο πεδίο της μάχης, αλλά και όπου η Ρωσία βιώνει υψηλές απώλειες», είπε χαρακτηριστικά. 

Επιπλέον, επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί να εισέλθει σε άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία, τονίζοντας ωστόσο ότι η δυτική στρατιωτική συμμαχία έχει την «ευθύνη» να υποστηρίξει την Ουκρανία.

«Η ευθύνη μας είναι να παρέχουμε υποστήριξη στην Ουκρανία. Οι περισσότεροι πόλεμοι – και πιθανότατα αυτός ο πόλεμος – θα τελειώσουν σε κάποιο στάδιο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι αυτό που συμβαίνει γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων συνδέεται πολύ στενά με την κατάσταση στο στο έδαφος, στο πεδίο της μάχης, επομένως πρέπει να τους βοηθήσουμε, να τους στηρίξουμε, ώστε να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συμπληρώνει σήμερα εκατό ημέρες. Μετά την αποτυχία των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων να καταλάβουν το Κίεβο, ο πόλεμος έχει πλέον εστιαστεί στην ανατολική Ουκρανία και τη βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς. Η κατάληψη της περιοχής εκτιμάται πως θα δώσει τη δυνατότητα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να διακηρύξει κάποιου είδους στρατιωτική νίκη.

naftemporiki.gr