Skip to main content

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κλείσουν την υπόθεση «Λουγκάνσκ»- Οι επιπλοκές

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον του Σεβεροντονιέτσκ και του Λισικάνσκ, η κατάληψη των οποίων θα επιτρέψει στη ρωσική στρατιωτική ηγεσία να ισχυριστεί ότι έχει «ελευθερώσει» όλη την περιφέρεια του Λουγκάνσκ.

Η Ρωσία ελέγχει περισσότερο από το 90% του Λουγκάνσκ, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελευταία του ενημέρωση για τον πόλεμο που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίς το πρωί.  Όπως αναφέρει, η Ρωσία ελέγχει πάνω από το 90% της περιφέρειας και είναι πιθανό να ολοκληρώσει τον έλεγχο τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ωστόσο, υπογραμμίζεται πως η Ρωσία πέτυχε αυτές τις πρόσφατες τακτικές επιτυχίες με σημαντικό κόστος πόρων και συγκεντρώνοντας δύναμη και πυρά σε ένα μόνο μέρος της συνολικής εκστρατείας.

Έπειτα οι ρωσικές δυνάμεις αναμένεται να στραφούν στην περιφέρεια του Ντονέτσκ. Ωστόσο, σημειώνουν οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, είναι απίθανο να έχουν τις απαραίτητες δυνάμεις για να καταλάβουν σημαντικό έδαφος στο Ντονέτσκ δεδομένου ότι υπέστησαν περαιτέρω απώλειες γύρω από το Σεβεροντονιέτσκ.

Μάλιστα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις διασχίζοντας τον ποταμό Σεβέρσκι Ντονέτς για να ολοκληρώσουν την περικύκλωση των Σεβεροντονιέτσκ και Λισικάνσκ, και να προχωρήσουν σε περαιτέρω πρόοδο δυτικά του Λιμαν προς το Σλοβιάνσκ μέσω Ραϊχοροντοκ.

Τα προβλήματα

Η ρωσική στρατιωτική ηγεσία αντιμετωπίζει επιπλοκές με τη δημιουργία επαρκούς δύναμης και τη διατήρηση του ηθικού του κινητοποιημένου προσωπικού, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

Ειδικότερα,

  • το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανέφερε ότι το 1ο Σώμα Στρατού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DNR), υπό την 8η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων της Ρωσίας, διεξάγει αναγκαστική κινητοποίηση σε κατεχόμενες περιοχές της περιφέρειας του Ντονέτσκ. Η ρωσική αναγκαστική κινητοποίηση είναι πολύ απίθανο να δημιουργήσει ουσιαστική μαχητική ισχύ και θα επιδεινώσει το χαμηλό ηθικό και την ελλιπή πειθαρχία στις ρωσικές μονάδες, εκτιμούν οι αναλυτές.
     
  • Το 113ο Σύνταγμα του DNR δημοσίευσε στις 2 Ιουνίου ένα βίντεο το οποίο απευθύνεται στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Στο βίντεο στρατιώτες που κινητοποιήθηκαν βίαια καταγγέλλουν ότι πέρασαν ολόκληρο τον πόλεμο στην πρώτη γραμμή στη Χερσώνα χωρίς τρόφιμα ή φάρμακα και ότι οι επιτροπές κινητοποίησης δεν διεξήγαγαν τις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις, σημειώνοντας ότι δέχθηκε άτομα των οποίων οι ιατρικές καταστάσεις θα έπρεπε να τους είχαν αποκλείσει από τη διαδικασία.

    Η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών της Ουκρανίας δημοσίευσε επιπρόσθετα μια υποκλαπείσα τηλεφωνική συνομιλία στην οποία στρατιώτες του DNR εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι σωματικώς ακατάλληλα άτομα αναγκάστηκαν να υπηρετήσουν και ότι οι κινητοποιημένες μονάδες βιώνουν μαζική μέθη και γενική αναταραχή.
     

  • Οι ρωσικές δυνάμεις επιπλέον δυσκολεύονται να μετακινήσουν επιτυχώς εκ περιτροπής στρατιωτικούς εντός και εκτός μάχης. Ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού Μαξίμ Μαρτσένκο δήλωσε ότι το 30 έως 40% του ρωσικού προσωπικού που βγήκε από την Ουκρανία αρνήθηκε να επιστρέψει, αναγκάζοντας τους Ρώσους διοικητές να στείλουν απροετοίμαστες και χωρίς κίνητρα μονάδες πίσω στη μάχη. Αυτή η αναφορά συνάδει με τις καταγγελίες των στρατιωτικών του DNR ότι οι πρακτικές εναλλαγής συμβάλλουν στο κακό ηθικό και στη δυσαρέσκεια εντός των μονάδων που έχουν κινητοποιηθεί βίαια.

naftemporiki.gr