Skip to main content

Ουκρανία: Γιατί χρειάζεται τους προηγμένους εκτοξευτήρες των ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα στείλει για πρώτη φορά προηγμένα συστήματα πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς στην Ουκρανία, ως μέρος του πακέτου βοήθειας των 700 εκατ. δολαρίων, για να βοηθήσει τη χώρα να αποκρούσει την επίθεση της Μόσχας στην περιοχή του ανατολικού Ντονμπάς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πάντως ότι ο στόχος της παράδοσης στο Κίεβο αυτών των όπλων δεν είναι η στρατιωτική νίκη της Ουκρανίας, αλλά η ενίσχυση της θέσης της στο μελλοντικό τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα οι ΗΠΑ έλαβαν τη διαβεβαίωση της Ουκρανίας ότι τα αμερικανικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν για να εξαπολύσει επίθεση στη Ρωσία.  «Δεν μας ενδιαφέρει η Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν πολεμάμε στο έδαφός τους όπως κάνουν με εμάς», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να σχολιάσει έπειτα το Κρεμλίνο πως δεν εμπιστεύεται στον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Η αντίδραση της Μόσχας ήταν έντονη, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια κίνηση αυξάνει τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η αποστολή προηγμένων εκτοξευτήρων ρουκετών από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία εγείρει τον κίνδυνο εμπλοκής μιας «τρίτης χώρας» στη σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Πάντως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN την Τετάρτη ότι δεν αναμένει από τη Ρωσία να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αντίποινα ως απάντηση στην απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να στείλουν πιο προηγμένα όπλα στην Ουκρανία. Η δυτική βοήθεια ενισχύει την ουκρανική αυτοάμυνα, η οποία είναι δικαίωμα που προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο, είπε χαρακτηριστικά ο Στόλτενμπεργκ.

Τι στέλνουν οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι θα στείλει προηγμένους εκτοξευτήρες πυραύλων υψηλής κινητικότητας M142, γνωστοί και ως Himars. Αυτά τα προηγμένα συστήματα είναι κινητοί εκτοξευτές ικανοί να πλήξουν στόχους σε απόσταση από περίπου 60 χιλιόμετρα έως σχεδόν 500 χιλιόμετρα μακριά, ανάλογα με τον τύπο των πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται.

Οι ΗΠΑ θα στείλουν αρχικά τέσσερα από αυτά τα συστήματα και η εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων για τη χρήση τους θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, δήλωσε την Τετάρτη ο Κόλιν Καλ, υφυπουργός Άμυνας.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της διοίκησης δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν επίσης πυρομαχικά ακριβείας γνωστά ως Guided Multiple Launch Rocket System (GMLRS), που θα επιτρέψουν στις ουκρανικές δυνάμεις να χτυπήσουν στόχους έως και 70 χιλιόμετρα μακριά. Αυτό θα τους έδινε σημαντικά μεγαλύτερη εμβέλεια από τα Howitzer που χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή.

Το σύστημα Himars βασίζεται σε ένα βαρύ φορτηγό που μπορεί να χωρέσει έξι GMLRS, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.

Γιατί τα χρειάζεται η Ουκρανία;

Η προμήθεια των όπλων, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της κυβέρνησης, θα επιτρέψουν στην Ουκρανία «να χτυπήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια βασικούς στόχους στο πεδίο της μάχης από μεγαλύτερη απόσταση εντός της Ουκρανίας».

Το Κίεβο έχει ζητήσει εδώ και καιρό συστήματα που θα του επέτρεπαν να πλήξει τις ρωσικές δυνάμεις από μεγαλύτερες αποστάσεις, υποστηρίζοντας ότι αυτά είναι απαραίτητα για να διατηρήσει εδάφη και να ξεκινήσει αντεπιθέσεις.

Τις τελευταίες ημέρες, η Ρωσία σημείωσε σταδιακή πρόοδο μέσα και γύρω από το Ντονμπάς και η Ουκρανία πίεσε για δύναμη πυρός μεγαλύτερης εμβέλειας για να αποκρούσει τη Μόσχα σε μια σύγκρουση που έχει εξελιχθεί κυρίως σε μάχη πυροβολικού στην περιοχή.

Τα προς παράδοση πυραυλικά συστήματα των ΗΠΑ δεν έχουν απλώς μεγαλύτερη εμβέλεια, αλλά είναι επίσης πιο ισχυρά από τα Howitzer, τα φονικά drones και τους φορητούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους που έχουν προμηθεύσει την Ουκρανία οι δυτικές χώρες μέχρι στιγμής.

«Ο πρόεδρός μας έχει πει πολλές φορές, αν είχαμε λάβει αυτά τα όπλα στο παρελθόν, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική με [λιγότερες] κατεχόμενες περιοχές στα χέρια της Ρωσίας σήμερα», δήλωσε στους Financial Times ο Γιούρι Σακ, σύμβουλος του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας.

naftemporiki.gr