Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και παγκοσμίως, αναμένεται να λάβουν μέρος στους τετραήμερους εορτασμούς που αρχίζουν σήμερα για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ, τιμώντας την 96χρονη βασίλισσα που παραμένει στο θρόνο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο απ’ ό,τι όλοι οι προκάτοχοί της.
Λίγο πριν την έναρξη των εκδηλώσεων η βασίλισσα Ελισάβετ ευχαρίστησε όσους λαμβάνουν μέρος στους εορτασμούς. «Ευχαριστώ τον καθέναν από εσάς, που είχε συμμετοχή για τη συγκέντρωση των κοινοτήτων, των οικογενειών, των γειτόνων και των φίλων για να τιμήσουν την επέτειο του Πλατινένιου Ιωβηλαίου μου στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλη την Κοινοπολιτεία» ανέφερε σε ανακοίνωσή της. «Συνεχίζω να εμπνέομαι από την καλή θέληση που δείξατε σε εμένα και ελπίζω ότι οι επόμενες ημέρες θα αποτελέσουν μία ευκαιρία για να στοχαστούμε όλα αυτά που επιτεύχθηκαν κατά τα τελευταία εβδομήντα χρόνια, καθώς βλέπουμε το μέλλον με εμπιστοσύνη και ενθουσιασμό» πρόσθεσε.
Ωστόσο, σε μια ένδειξη των δυσκολιών που υπάρχουν από την προχωρημένη ηλικία της βασίλισσας που την ανάγκασαν να ακυρώσει μερικές από τις δημόσιες υποχρεώσεις της, η προσωπική συμμετοχή της στις εκδηλώσεις είναι ενδεχόμενο να είναι κατά κάποιο τρόπο περιορισμένη.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί εορτασμούς «που συμβαίνουν μια φορά σε κάθε γενιά». Έτσι σήμερα και αύριο, Παρασκευή, είναι αργία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Η έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων θα γίνει με την στρατιωτική τελετή Trooping the Colour, στην οποία θα συμμετέχουν πάνω από 1.200 στρατιωτικοί της Μεραρχίας του Βασιλικού Οίκου με 240 άλογα, δέκα στρατιωτικές μπάντες και περίπου 400 μουσικούς. Αργότερα η βασίλισσα και τα ενεργά μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στον εξώστη του Μπάκιγχαμ για να χαιρετίσουν το κόσμο. Παράλληλα στον λονδρέζικο ουρανό θα πετούν δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη προς τιμήν της, καθως πλέον είναι η μόνη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου που έκλεισε 70 χρόνια στο θρόνο.
Αργά το βράδυ σε όλη τη χώρα, αλλά και στις χώρες της Κοινοπολιτείας θα ανάψουν πυρσοί. Το έναυσμα θα δώσει ο κεντρικός πυρσός που έχει στηθεί έχω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Απέναντι από την είσοδο του Μπάκιγχαμ έχει ήδη στηθεί μια σκηνή όπου θα πραγματοποιηθούν ποπ και ροκ συναυλίες με 22.000 θεατές. Στην σκηνή θα εμφανιστούν πολλοί καλλιτέχνες, αλλά και εξέχουσες προσωπικότητες του Ηνωμένου Βασιλείου. Μεταξύ αυτών οι Queen με τον Άνταμ Λάμπερτ, η Νταϊάνα Ρος, η Αλίσια Κις, ο Αντρέα Μποτσέλι, οι Duran Duran, και ο Κρεγκ Ντέιβιντ. Το παρών θα δώσει επίσης ο γνωστός περιβαλλοντιστής σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, αλλά και ο ηθοποιός και ένθερμος υποστηρικτής της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα Στίβεν Φράι. Από τον αθλητικό χώρο θα εμφανιστούν ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και η νεαρή βρετανίδα τενίστρια Έμμα Ραντουκάνου. Η βασίλισσα θα παρακολουθήσει τη συναυλία από την τηλεόραση στο Κάστρο του Ουίνδσορ.
Την Κυριακή οι εορτασμοί θα ολοκληρωθούν με πάνω από 200.000 υπαίθρια πικ-νικ και οργανωμένα γεύματα μεταξύ πολιτών σε διάφορες γειτονιές της χώρας ενώ το απόγευμα γύρω από τους δρόμους του παλατιού και του κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη παρέλαση με την συμμετοχή 10.000 ατόμων.
Υψηλόβαθμα μέλη της βασιλικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου του γιου της και διαδόχου 73χρονου Πρίγκιπα Καρόλου και του μεγαλύτερου γιου του, του 39χρονου Πρίγκιπα Ουίλιαμ, θα λάβουν μέρος σε άλλες εορταστικές εκδηλώσεις για λογαριασμό της βασίλισσας, ενώ μεγάλη προσοχή θα δοθεί και σε αυτούς που θα απουσιάσουν από τους εορτασμούς. Ο δεύτερος γιος της βασίλισσας 62χρονος Πρίγκιπας Άντριου που διακανόνισε μία αγωγή που είχε κατατεθεί σε βάρος του στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο, καθώς κατηγορούνταν για τη σεξουαλική κακοποίηση μιας γυναίκας, όταν αυτή ήταν ανήλικη, δεν αναμένεται ότι θα παραβρεθεί στις τιμητικές εκδηλώσεις. Ο εγγονός της βασίλισσας Πρίγκιπας Χάρι, που τώρα ζει στο Λος Άντζελες με την Αμερικανίδα γυναίκα του Μέγκαν, επίσης θα απουσιάσει από τη σύναξη της βασιλικής οικογένειας στον εξώστη του παλατιού, προκειμένου να παρακολουθήσει τη διέλευση σύγχρονων και παλαιότερων αεροσκαφών της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) έπειτα από την παρέλαση.
70 χρόνια στον θρόνο
Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ ανέβηκε στο θρόνο, τη Σοβιετική Ένωση κυβερνούσε ο Ιωσήφ Στάλιν, την Κίνα ο Μάο Τσε Τουνγκ και τις ΗΠΑ ο Χάρι Τρούμαν. Από τότε από την προεδρία των ΗΠΑ έχουν περάσει 14 πρόεδροι ενώ στην Ντάουνινγκ Στριτ έχουν φιλοξενηθεί 14 πρωθυπουργοί. Από αυτούς, ίσως ο πιο σημαντικός για την Ελισάβετ ήταν ο Ουίνστον Τσώρτσιλ. Δεν είναι λίγοι οι ιστορικοί που τον θεωρούν μέντορα της. Είναι χαρακτηριστικό πως, όταν ο Τσώρτσιλ το 1955 αποσύρθηκε από την πολιτική, η βασίλισσα Ελισάβετ έγραψε μεταξύ άλλων στην αποχαιρετιστήρια της επιστολή: «Θα κρατήσω για πάντα μέσα μου μια θέση για τον πρώτο μου πρωθυπουργό, στον οποίο ο σύζυγός μου και εγώ οφείλουμε τόσα πολλά. Για την σοφή καθοδήγηση του οποίου, κατά τα πρώτα χρόνια της βασιλείας μου, θα είμαι πάντα βαθιά ευγνώμων».
Αν και ο ρόλος της ουσιαστικά είναι εθιμοτυπικός και δεν έχει κάποια πολιτική εξουσία, εντούτοις για πολλούς στην Βρετανία αποτελεί παράγοντα σταθερότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι 4 στους 5 Βρετανούς εξακολουθεί να έχει θετική γνώμη για την βασίλισσα Ελισάβετ παρά τα τεράστια σκάνδαλα που έχουν πλήξει το παλάτι όλα αυτά τα χρόνια.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters