Skip to main content

Οι Δανοί λένε «ναι» στην ένταξη στην αμυντική πολιτική της ΕΕ

Η πλειοψηφία των Δανών τάχθηκε την Τετάρτη υπέρ της ένταξης της χώρας στην κοινή αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης- που απέφευγε εδώ και καιρό-, σύμφωνα με τη σχεδόν ολοκληρωμένη καταμέτρηση. Πρόκειται για το τελευταίο παράδειγμα χώρας στην Ευρώπη που αναζητά στενότερους αμυντικούς δεσμούς με συμμάχους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το δημοψήφισμα ήρθε μετά τις ιστορικές αποφάσεις της Σουηδίας και της Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, κάτι που θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής τον επόμενο μήνα.

Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι με την πλήρη καταμέτρηση των ψηφοδελτίων σε 84 από τις 92 εκλογικές περιφέρειες της Δανίας, το 66,9% ψήφισε υπέρ της εγκατάλειψης της 30ετούς εξαίρεσης της χώρας από την κοινή πολιτική της ΕΕ και το 33,1% κατά.

«Έχουμε στείλει ένα σαφές μήνυμα στον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν», δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντεριξεν. «Με την απόφαση που λάβαμε, δείχνουμε ότι όταν ο Πούτιν εισβάλει σε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη χώρα και απειλήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα, θα έρθουμε πιο κοντά», πρόσθεσε. 

Στο Twitter, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επικρότησε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Δανία. «Κάθε βήμα που κάνει ο καθένας μας, μας κάνει πιο δυνατούς μπροστά σε αυτές τις τεκτονικές αλλαγές», έγραψε. 

Η ένταξη της Δανίας στην κοινή αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τερματισμός της εξαίρεσής της θα είχε περιορισμένο πρακτικό αποτέλεσμα τόσο για τη Δανία όσο για την ΕΕ, σχολιάζει η Washington Post. Για τη Δανία, η ένταξη στην αμυντική πολιτική της ΕΕ θα είχε σχετικά μέτριο αντίκτυπο στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, ιδιαίτερα σε σύγκριση με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η Κριστίν Νίσεν, ερευνήτρια του Δανικού Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών, σημείωσε ότι και οι δύο κινήσεις αποτελούν «μέρος της ίδιας ιστορίας» και θα ενισχύσουν τη στρατιωτική συνεργασία σε μια ήπειρο που έχει σοκαριστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το κύριο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι ότι οι Δανοί αξιωματούχοι θα μπορούν να παραμείνουν στην αίθουσα όταν οι ομόλογοί τους στην ΕΕ συζητούν θέματα άμυνας και οι δυνάμεις της χώρας μπορούν να λάβουν μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ, όπως αυτές στην Αφρική και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η Δανία ήταν το μόνο κράτος μέλος του μπλοκ των 27 που δεν ανήκει στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, έχοντας εξασφαλίσει εξαιρέσεις από αυτήν και από το νόμισμα του ευρώ έπειτα από δημοψήφισμα το 1993 για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, το οποίο έθεσε τις βάσεις για τη σύγχρονη ΕΕ. Η εγκατάλειψη της εξαίρεσης θα «σβήσει» τη μία από τις τέσσερις εξαιρέσεις που προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ για τη Δανία. 

naftemporiki.gr