Skip to main content

Την στήριξή του στην ενταξιακή πορεία Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, επανέλαβε ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως τις προσπάθειες της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ αφού και τα δύο έθνη ξεκίνησαν την επίσημη διαδικασία υποβολής αίτησης στη συμμαχία.

Ο Μπάιντεν, πλαισιωμένος από τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο και την πρωθυπουργό της Σουηδίας Magdalena Andersson, είπε ότι οι δύο χώρες θα «κάνουν το ΝΑΤΟ ισχυρότερο». Χαρακτήρισε τις κινήσεις τους για ένταξη στο σύμφωνο «νίκη της δημοκρατίας».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με το Κογκρέσο – το οποίο πρέπει να επικυρώσει την έγκριση των ΗΠΑ για τις υποψηφιότητες του ΝΑΤΟ – και τα άλλα 29 μέλη της πιο ισχυρής στρατιωτικής συμμαχίας στον κόσμο για να φέρει γρήγορα τη Σουηδία και τη Φινλανδία στην ομάδα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, το ΝΑΤΟ είναι σχετικό, είναι αποτελεσματικό και είναι απαραίτητο τώρα περισσότερο από ποτέ», είπε ο Μπάιντεν μετά από την τριμερή συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τους ηγέτες.

Η κίνηση Στοκχόλμης και Ελσίνκι έρχεται καθώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εγείρει φόβους για άλλες χώρες στην περιοχή. Η Μόσχα, επιφυλακτική εδώ και καιρό για την επέκταση του ΝΑΤΟ, έχει αντιταχθεί στα σχέδια των δύο εθνών να ενταχθούν στη συμμαχία.

naftemporiki.gr