Skip to main content

Ο πόλεμος των κατασκόπων στην Ουκρανία

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

«Μια κουκουβάγια που κρατά στα νύχια της μια νυχτερίδα»: Είναι ένας πίνακας που στολίζει το γραφείο του στρατηγού Κίριλο Μπουντάνωφ – του αρχηγού της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ουκρανίας. «Η κουκουβάγια είναι το σύμβολο των Ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών» λέει ο Μπουντάνωφ. «Η νυχτερίδα είναι το σύμβολο του εχθρού, της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU» προσθέτει.

Ο Ουκρανός στρατηγός υποστηρίζει ότι η Ρωσία θα έχει ηττηθεί μέχρι το τέλος του έτους και προβλέπει ότι «μετά τα μέσα Αυγούστου θα υπάρξει μια σημαντική καμπή στον πόλεμο». Ξέρει κάτι περισσότερο, ως κατάσκοπος ο Μπουντάνωφ; Το μήνυμα στον πίνακά του είναι σαφές, πάντως: Ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία είναι επίσης και πόλεμος των κατασκόπων. Και σε αυτόν τον «μυστικό πόλεμο» οι Ουκρανοί έχουν μάλιστα τη βοήθεια και των Δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

Δεν είναι μυστικό, άλλωστε, ότι οι αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες κυρίως, παρέχουν στο Κίεβο δορυφορικές εικόνες, αναχαιτίζουν τον ρωσικό κυβερνοπόλεμο και προειδοποιούν για επικείμενες αεροπορικές επιδρομές.

Η έκταση της βοήθειας αυτής δεν είναι ακόμη γνωστή, αλλά στους κύκλους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών γίνεται σύγκριση με τη μεγαλύτερη κατασκοπευτική επιτυχία των Ηνωμένων Πολιτειών πριν 60 χρόνια: Την Κρίση των Πυραύλων. Ίσως και με τον εντοπισμό και εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν. «Εμείς θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στους Ουκρανούς λεπτομερείς και έγκαιρες πληροφορίες για να τους βοηθήσουμε να υπερασπιστούν τη χώρα τους ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα» είχε ανακοινώσει στα τέλη Απριλίου ο Λευκός Οίκος.

Το τέλος των 12 Ρώσων στρατηγών

Σύμφωνα με έρευνα των New York Times πάντως, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν αυτές που βοήθησαν τον ουκρανικό στρατό να σκοτώσει 12 Ρώσους στρατηγούς μέχρι στιγμής. Η Washington Post ανέφερε επίσης ότι οι υπηρεσίες της Αμερικής έδωσαν στους Ουκρανούς τις ακριβείς συντεταγμένες του ρωσικού πολεμικού σκάφους «Moskva», το οποίο βυθίστηκε μετά από επίθεση με πυραύλους. Το γεγονός, επίσης, ότι οι Ρώσοι καταδρομείς απέτυχαν να εξαπολύσουν αιφνιδιαστική επίθεση στο αεροδρόμιο Χόστομελ, κοντά στο Κίεβο, τις πρώτες ημέρες του πολέμου λέγεται ότι οφείλεται σε προειδοποίηση της CIA στους Ουκρανούς.

Επισήμως, η αμερικανική κυβέρνηση, κάθε άλλο παρά ενθουσιασμένη είναι με τις αποκαλύψεις αυτές και προσπαθεί να περιορίσει τη ζημιά, καθώς κάτι τέτοιο συνιστά άμεση σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας. Το αφεντικό της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, ζήτησε μυστικότητα σχετικά με τη βοήθεια της μυστικής υπηρεσίας για την Ουκρανία. Σε μια δημόσια συζήτηση την περασμένη εβδομάδα, ο Μπερνς δεν διέψευσε τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης, δηλώνοντας απλώς: «Είναι ανεύθυνο. Είναι επικίνδυνο όταν οι άνθρωποι μιλούν πάρα πολύ για θέματα πληροφοριών, είτε είναι ιδιωτικά είτε δημόσια».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν επίσης να καλύψουν όσο είναι δυνατόν την αμερικανική υποστήριξη στην εκπαίδευση των Ουκρανικών δυνάμεων όλα τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που έχει συμβάλει σημαντικά στις στρατιωτικές επιτυχίες της Ουκρανίας μέχρι σήμερα.