Skip to main content

Η Φινλανδία δεν επιθυμεί βάσεις του ΝΑΤΟ και πυρηνικά στο έδαφός της

Η Φινλανδία δεν θέλει το ΝΑΤΟ να αναπτύξει πυρηνικά όπλα ή να δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της, ακόμη και αν η χώρα γίνει μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ξεκαθάρισε η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Όπως είπε, το ζήτημα της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ ή του ανοίγματος βάσεων στη Φινλανδία δεν είναι μέρος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων του Ελσίνκι με τη δυτική στρατιωτική συμμαχία. 

«Αυτές είναι εθνικές αποφάσεις. Κανείς δεν θα έρθει σε εμάς για να μας επιβάλει πυρηνικά όπλα ή μόνιμες βάσεις αν δεν τα θέλουμε. Επομένως, νομίζω ότι αυτό το θέμα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. Δεν μου φαίνεται καν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ή το άνοιγμα βάσεων του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία», είπε χαρακτηριστικά. 

Η πρωθυπουργός της γειτονικής Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, έχει επίσης δηλώσει ότι η χώρα της δεν επιθυμεί μόνιμες βάσεις του ΝΑΤΟ ή πυρηνικά όπλα στο έδαφός της.

Υπενθυμίζεται ότι Φινλανδία και Σουηδία υπέβαλαν χθες επίσημα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία ωστόσο συνεχίζει να αντιδρά σε μια ενταξιακή διαδικασία που αρχικά αναμενόταν να είναι σχετικά γρήγορη. Η Μάριν, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Ρώμη για να συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό της Μάριο Ντράγκι, είπε ότι πιστεύει ότι το θέμα θα μπορούσε να λυθεί μέσω διαλόγου.

«Νομίζω ότι σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό να παραμείνουμε ψύχραιμοι, να είμαστε σε συζητήσεις με την Τουρκία και όλες τις άλλες χώρες μέλη, να απαντήσουμε σε ερωτήματα που μπορεί να υπάρχουν και να διορθώσουμε τυχόν παρεξηγήσεις», δήλωσε η Μάριν στην Corriere della Sera.

Αναφερόμενη στην απόφαση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Μάριν είπε: «Είναι πολύ σημαντικό που έχουμε πάρει αυτή την απόφαση, καθώς βλέπουμε πώς τα πάει η Ρωσία στην Ουκρανία. Η Μόσχα έχει ξεκινήσει έναν επιθετικό πόλεμο εναντίον μιας γειτονικής χώρας. Κι εμείς παρακολουθούμε στενά την κατάσταση με μεγάλη ανησυχία. Νιώθουμε πολλή αλληλεγγύη για τον λαό της Ουκρανίας, επειδή γνωρίζουμε πώς είναι. Ήμασταν σε πόλεμο με τους γείτονές μας στο παρελθόν και έχουμε μια δύσκολη ιστορία μαζί τους. Γι’ αυτό κάναμε αυτή την επιλογή για να προστατέψουμε το έθνος μας και τα παιδιά μας».

«Στην πραγματικότητα, η απόφαση να υποβάλουμε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μια πράξη ειρήνης, όχι μια πράξη πολέμου», συνέχισε, αναφέροντας: « Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει ποτέ πόλεμος στο φινλανδικό έδαφος και θα προσπαθούμε πάντα να λύνουμε προβλήματα μέσω της διπλωματίας. Δυστυχώς, δεν το πιστεύουν όλες οι χώρες. Η Ρωσία δεν το πιστεύει, έχει επιτεθεί στην Ουκρανία, σκοτώνοντας πολίτες, παιδιά, μητέρες, ηλικιωμένους, ενεργώντας με απαράδεκτο τρόπο. Γι’ αυτό πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και να διασφαλίσουμε ότι θα κερδίσει τον πόλεμο παρέχοντας όπλα, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, επιβάλλοντας νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες δεν θα σταματήσουν μέχρι να σταματήσει».

naftemporiki.gr