Skip to main content

Εγκλήματα πολέμου: Ομολόγησε στο Ουκρανικό δικαστήριο την δολοφονία του αμάχου ο Ρώσος κατηγορούμενος

Ένας 21χρονος Ρώσος στρατιώτης ομολόγησε την ενοχή του για τη δολοφονία ενός άοπλου αμάχου, στην πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου.

Ο Βαντίμ Σισιμαρίν, όπως αναφέρει το BBC, παραδέχτηκε ότι πυροβόλησε έναν 62χρονο άνδρα λίγες μέρες μετά την έναρξη της εισβολής 

Ο κρατούμενος,που αντιμετωπίαζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, μεταφέρθηκε στη μικροσκοπική αίθουσα του δικαστηρίου του Κιέβου με χειροπέδες, πλαισιωμένος από βαριά οπλισμένους φρουρούς. Έδειχνε νευρικός και κρατούσε το κεφάλι του σκυμμένο.

Η χήρα του άνδρα που σκοτώθηκε καθόταν λίγα μόλις μέτρα μακριά του. σκουπίζοντας τα δάκρυά της καθώς ο  εισαγγελέας δίαβαζε το κατηγορητήριο απεριγράφοντας τη στιγμή που ο σύζυγός της πυροβολήθηκε στο κεφάλι.

«Δέχεσαι την ενοχή σου;» ρώτησε ο δικαστής. «Ναι», απάντησε ο  Σισιμαρίν,

“Απόλυτα;” «Ναι», απάντησε και πάλι πίσω από το τζάμι του γκρίζου κλουβιού από μέταλο και τζάμι.

Το «χρονικό» σύμφωνα με το δικαστήριο

Ο Σισιμαρίν, διοικούσε μια μονάδα σε μεραρχία αρμάτων μάχης όταν η συνοδεία του δέχτηκε επίθεση.

Αυτός και άλλοι τέσσερις στρατιώτες  δραπέτευσαν κλέβοντας ένα αυτοκίνητο. Καθώς ταξίδευαν κοντά στην Τσουπαχίβκα, συνάντησαν τον 62χρονο με ποδήλατο 

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο 21χρονος έλαβε εντολή να σκοτώσει τον πολίτη για να μην τους καταγγείλει για την κλοπή. Το έκανε με ένα καλάσνικοφ.

Η δίκη διεκόπη λίγο για να  θα ξαναρχίσει την Πέμπτη σε  μεγαλύτερη αίθουσα.

Η Ουκρανία έχει μέχρι στιγμής εντοπίσει περισσότερα από 10.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου  από τη Ρωσία.

Η γενική εισαγγελέας της χώρας Iryna Venediktova έγραψε στο Twitter: «Με αυτήν την πρώτη δίκη, στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι κάθε δράστης, κάθε άτομο που διέταξε ή βοήθησε στη διάπραξη εγκλημάτων στην Ουκρανία δεν θα αποφύγει την τιμωρία».

Η Μόσχα αρνείται ότι τα στρατεύματά της είχαν βάλει στο στόχαστρο αμάχους, αλλά οι ερευνητές συλλέγουν αποδεικτικά στοιχεία,  ώστε να γίνουν προσαγωγές ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) στη Χάγη.

Το ΔΠΔ ήδη στέλνει  ομάδα 42 ανακριτών, εμπειρογνωμόνων ιατροδικαστών και προσωπικού υποστήριξης στην Ουκρανία. 

Εν τω μεταξύ, το Κίεβο έχει δημιουργήσει επίσης μια ομάδα για τη διατήρηση αποδεικτικών στοιχείων για να επιτρέψει μελλοντικές διώξεις.

naftemporiki.gr