Skip to main content

Το Βερολίνο «δεν συμμερίζεται τις δηλώσεις Ερντογάν»

Η Τουρκία φαίνεται αποφασισμένη να μη βάλει νερό στο κρασί της στο θέμα της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Την ώρα που η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει πανέτοιμη να προχωρήσει με διαδικασίες «fast track» ως προς την επικύρωση των ενταξιακών πρωτοκόλλων, έχοντας ήδη εγκρίνει σήμερα σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου την υπογραφή τους, η εικόνα στην Τουρκία φαντάζει εκ διαμέτρου αντίθετη. 

Από τη μια το «μπλόκο» των προκαταρκτικών ενεργειών σε επίπεδο πρεσβευτών στο ΝΑΤΟ και από την άλλη το «όχι» του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σήμερα προσθέτουν άλλο ένα εμπόδιο στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, την ώρα που προσπαθεί να φανεί αρραγής απέναντι στη Ρωσία και τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Αμέριστη στήριξη  

«Η γερμανική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι η ασφάλεια σε όλο τον ευρω-ατλαντικό χώρο θα ενισχυθεί με την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο. Έκανε μάλιστα λόγο για δύο «αξιόλογους εταίρους» που θα ενισχύσουν ουσιαστικά τις αμυντικές δυνατότητες της συμμαχίας. Ως προς τις επιφυλάξεις της Τουρκίας ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση παραμένει βέβαιη ότι «όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ» θα υποστηρίξουν την ένταξη των δύο χωρών κάνοντας ωστόσο λόγο για μια «ευαίσθητη ενδιάμεση διαδικασία».

Μάλιστα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η γερμανική κυβέρνηση θα παραμείνει «ενεργή» στην εξεύρεση λύσης, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν συμμερίζεται τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν». Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η Γερμανία θα προσπαθήσει να συμβάλει στην άρση πιθανών εμποδίων στην ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, με την Κριστιάνε Χόφμαν να μην υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.

«Η Τουρκία είναι η αχίλλειος πτέρνα του ΝΑΤΟ»

Μια από τις πρώτες γερμανικές αντιδράσεις ήρθε διά στόματος του Γενικού Γραμματέα των Φιλελευθέρων Μπιγιάν Ντιρ Σαράι, ο οποίος δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa: «Η Τουρκία είναι και θα παραμείνει η αχίλλειος πτέρνα του ΝΑΤΟ.Και στο παρελθόν, μέσα από μονομερείς ενέργειες και μοιραίες αποφάσεις, διακινδύνευσε τη φήμη και την ικανότητα του συνόλου της Συμμαχίας εξυπηρετώντας τη Ρωσία.»

Σύμφωνα με τον Γερμανό πολιτικό «το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία ελευθερίας και δημοκρατίας. Χρειάζεται λοιπόν μια έξυπνη στρατηγική για το πώς θα αντιμετωπίσει τον Τούρκο δικτάτορα μέσα στους κόλπους της».

Στο ίδιο μέσο μίλησε και ο Μουσταφά Αϊντίν, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας, επισημαίνοντας: «Η Άγκυρα χάνει την αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ όταν πρόκειται για το PKK και το YPG, τα οποία θεωρεί υπαρξιακή απειλή».

Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις πολλών γερμανικών μέσων, τα οποία επικαλούνται διπλωματικούς κύκλους, το μεγάλο «παζάρι» αναμένεται τις επόμενες ημέρες σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη με βασικό τουρκικό αίτημα αμερικανικά F-16, από την αγορά των οποίων η Τουρκία είχε αποκλειστεί εξαιτίας της αμφιλεγόμενης επένδυσης σε ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-400.