Skip to main content

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο Άντερσον-Νιινίστο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα υποδεχθεί τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον και τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη 17 Μαΐου, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του Κάριν Ζαν-Πιερ Karine.

«Θα συζητήσουν τις υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή ασφάλεια», καθώς και «υποστήριξη στην Ουκρανία» που δέχτηκε επίθεση από τη Ρωσία, είπε.

Η ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο έρχεται καθώς το φινλανδικό κοινοβούλιο ψήφισε μόλις την Τρίτη υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ με συντριπτική πλειοψηφία άνω του 95%, επιτρέποντας την αποστολή της επίσημης υποψηφιότητας της σκανδιναβικής χώρας.

Η Σουηδία ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά της τη Δευτέρα, η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον, αναφερόμενη με την ευκαιρία αυτή σε μια νέα «εποχή» για τη σκανδιναβική χώρα.

Ιστορικά αδέσμευτες, η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν κάνει μια ιστορική ανατροπή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία επηρέασε επίσης την κοινή γνώμη τους, που προηγουμένως απρόθυμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Με εξαίρεση την Άγκυρα, οι αιτήσεις τους έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από άλλες χώρες μέλη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα προσφέρουν στις δύο χώρες εγγυήσεις ασφάλειας όσο διαρκεί η διαδικασία ένταξης.

naftemporiki.gr