Skip to main content

Φινλανδία με βλέμμα προς Τουρκία: Καμία ένδειξη ότι υπάρχουν προβλήματα στην ένταξή μας στο ΝΑΤΟ

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανεφερε ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξουν εμπόδια για την ένταξη της χώρας της στο ΝΑΤΟ. Η ηγεσία της χώρας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η Φινλανδία θα υποβάλει επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ωστόσο, η τουρκική πλευρά έχει δηλώσει ότι δεν βλέπει «θετικά» την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας, η οποία αναμένεται επίσης να ανακοινώσει την απόφαση του κυβερνώντος κόμματος την Κυριακή. 

«Δεν είχαμε καμία ένδειξη στο ΝΑΤΟ ότι θα υπήρχαν προβλήματα για την ένταξη της Φινλανδίας ή της Σουηδίας», είπε η Σάνα Μάριν. «Είμαστε ήδη αλληλένδετοι και στενοί εταίροι του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

«Είδαμε κάποιες δηλώσεις ότι υπάρχουν ακόμα κάποια ερωτήματα, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε αυτές τις συζητήσεις με τις χώρες… με πολύ ήρεμο τρόπο και να συζητήσουμε όλα τα θέματα που μπορεί να υπάρχουν», συνέχισε. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Σαούλι Νιινίστο, μίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από έναν μήνα. Ο Τούρκος ηγέτης του είπε θα υποστήριζε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, επομένως δήλωσε ότι είναι «μπερδεμένος» από τις αναφορές ότι ίσως η Τουρκία αντιταχθεί. Όπως είπε, είναι έτοιμος να του μιλήσει ξανά.