Ο πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο ανακοίνωσε ότι η Φινλανδία θα υποβάλει επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το φινλανδικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την απόφαση τις επόμενες ημέρες, διαδικασία που, ωστόσο, θεωρείται τυπική. Στη συνέχεια, η επίσημη αίτηση ένταξης θα υποβληθεί στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πιθανότατα κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος και η κυβέρνηση της Φινλανδίας ανακοίνωσαν ότι η χώρα σκοπεύει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ανοίγοντας το δρόμο για την επέκταση της δυτικής συμμαχίας που αριθμεί 30 μέλη εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Η Φινλανδία θα μεγιστοποιήσει την ασφάλειά της», είπε ο Νιινίστο. «Θα ήθελα να επισημάνω τη λειτουργία της φινλανδικής δημοκρατίας εδώ – οι απλοί άνθρωποι με τις απόψεις τους, τα πολιτικά κόμματα, η κυβέρνηση, το κοινοβούλιο, έχουν δείξει πόσο ισχυρή είναι η φινλανδική δημοκρατία», σημείωσε επίσης.
Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν δήλωσε ότι ελπίζει ότι το φινλανδικό κοινοβούλιο θα επιβεβαιώσει την απόφαση να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι θα βασίζεται σε μια ισχυρή εντολή. «Στη Φινλανδία έχουμε ακόμη μπροστά μας την κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά πιστεύω ότι το κοινοβούλιο θα συζητήσει αυτή την ιστορική απόφαση με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα», είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας μαζί με τον πρόεδρο της Φινλανδίας στο Ελσίνκι, είπε ότι και οι δύο είναι σε στενή επαφή με χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και το ίδιο το ΝΑΤΟ τις ευχαριστεί για την υποστήριξη που έχουν λάβει μέχρι στιγμής.
Με αυτή την ιστορική απόφαση– που έχει χαρακτηριστεί η τρίτη καθοριστική στιγμή στη φινλανδική ιστορία- η Φινλανδία εγκαταλείπει την μακροχρόνια δέσμευσή της για ουδέτερο στρατιωτικό καθεστώς, σέρνοντας μαζί της τη Σουηδία, με την απόφαση του κυβερνώντος κόμματος στη χώρα να αναμένεται αργότερα σήμερα στη Στοκχόλμη.
Η απόφαση της Φινλανδίας ανατρέπει την ισορροπία δυνάμεων κατά μήκος των βόρειων συνόρων της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, και η ένταξηήτης είναι που θα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη Ρωσία, καθώς θα διπλασιάσει το μέγεθος των χερσαίων συνόρων της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και θα περικυκλώσει πλήρως τα τρία λιμάνια της στη Βαλτική Θάλασσα.
Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία άλλαξε σημαντικά τη λαϊκή γνώμη, προς την κατεύθυνση του ΝΑΤΟ. «Πρόκειται για μια απολύτως μνημειώδη πολιτική αλλαγή, σε αυτές τις χώρες, επειδή είχαν την ευκαιρία τώρα εδώ και τρεις δεκαετίες να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και η Σουηδία για ακόμη περισσότερο από αυτό, αλλά επέλεξαν να παραμείνουν έξω», σχολίασε στο Bloomberg η Ελίζαμπεθ Μπροου από το Το American Enterprise Institute. «Eίναι πραγματικά ένα εξαιρετικό βήμα και μια τεράστια εξέλιξη, πολιτικά», πρόσθεσε.
naftemporiki.gr