Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε τη Φινλανδία να ξανασκεφτεί το επί δεκαετίες καθεστώς ουδετερότητας και να παραμερίσει τις μακροχρόνιες ανησυχίες σχετικά με την απειλή της Μόσχας επιδιώκοντας την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η απόφαση της Φινλανδίας, που αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα την Κυριακή, ανατρέπει την ισορροπία δυνάμεων κατά μήκος των βόρειων συνόρων της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Τις επόμενες ημέρες, η Σουηδία αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Φινλανδίας και επίσης να επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αλλά είναι η ένταξη της Φινλανδίας που θα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη Ρωσία, εξυπηρετώντας τον διπλασιασμό του μεγέθους των χερσαίων συνόρων της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και θα περικυκλώσει πλήρως τα τρία λιμάνια της στη Βαλτική Θάλασσα.
Για δεκαετίες, η Φινλανδία απέφευγε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να κρατάει συχνά ζωντανούς τους φόβους για πυρηνικό πόλεμο με αόριστες απειλές πολέμου και απειλητικές ενέργειες παρενόχλησης στον εναέριο χώρο και τα ύδατα της Φινλανδίας.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε όμως τα πάντα, και ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο επικοινώνησε χθες με τον Πούτιν για να τον ενημερώσει σχετικά με την πρόθεση της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η αντίδραση του Ρώσου ηγέτη; Πως πρόκειται για «λάθος».
Επίσης, οι δύο χώρες συμμετέχουν στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο δήλωσε χθες ότι η χώρα του προτίθεται να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα, εφόσον το Κοινοβούλιο αποφασίσει σχετικά τη Δευτέρα. Σημείωσε ακόμη ότι ο Φινλανδός πρόεδρος μίλησε τηλεφωνικά με τον Πούτιν, ενώ ο ίδιος μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου «να χαμηλώσει η ένταση», η οποία προκλήθηκε από τις επιφυλάξεις που εξέφρασε η τουρκική πλευρά για το ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία.
Η Ελλάδα είναι «έτοιμη να καλοδεχθεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη ΝΑΤΟϊκή οικογένεια» και πιστεύει ότι «έχουν πολλά να προσφέρουν», δήλωσε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προσερχόμενος στο δείπνο εργασίας της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο τουρκικός παράγοντας
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται μεταξύ άλλων η θέση που θα λάβει στη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε σχέση με το ενδεχόμενο ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Χθες πάντως ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε απαράδεκτο να στηρίζουν οι σύμμαχοι την τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ. Είχε προηγηθεί η δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρεσε τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι «στηρίζουν ανοιχτά και έχουν σχέσεις με το ΡΚΚ, το οποίο είναι τρομοκρατική οργάνωση».
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου έσπευσε αργότερα να τονίσει πως η Άγκυρα δεν έχει κλείσει την πόρτα για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όμως θέλει διαπραγματεύσεις με αυτές τις δύο χώρες, καθώς και την πάταξη δραστηριοτήτων τις οποίες χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές», ιδιαίτερα στη Στοκχόλμη.
Να σημειωθεί ότι η ένταξη ενός νέου μέλους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία απαιτεί ομοφωνία από όλα τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας.
Πάντως ο πρόεδρος της Φινλανδίας υποβάθμισε χθες τις τουρκικές ανησυχίες, δηλώνοντας πως η Τουρκία δεν θα χαλάσει τα σχέδια, δεδομένου μάλιστα ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ των δύο χωρών.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο, ο οποίος εξέφρασε αργότερα τη βεβαιότητα ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα μπουν στο ΝΑΤΟ, ακόμη και αν υπάρξουν καθυστερήσεις στη διαδικασία. Μάλιστα φθάνοντας για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, δήλωσε ότι μίλησε την Παρασκευή με τον Τσαβούσογλου «για να μειώσει την ένταση». Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητά του ότι θα βρεθεί μία λύση. «Κάθε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ έχει φυσικά αυτή τη δυνατότητα να παρατείνει τη διαδικασία», είπε, προσθέτοντας: «Αλλά είμαι βέβαιος ότι στο τέλος θα βρούμε μια λύση και η Φινλανδία και η Σουηδία θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ».
Και οι δύο χώρες αναφέρουν ότι η Τουρκία δεν είχε εκφράσει προηγουμένως ενστάσεις για την ενδεχόμενη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. «Εάν αποφασίσουμε για αυτήν την επιλογή, νομίζω ότι θα λάβουμε πολύ, πολύ ισχυρή υποστήριξη από μεγάλες, σημαντικές χώρες που είναι μέλη, και με τις οποίες η Τουρκία ενδιαφέρεται να έχει καλές σχέσεις», δήλωσε την Παρασκευή η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε.
Ποιοι έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους
Λίγο πριν από το δείπνο εργασίας της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας αργά το βράδυ του Σαββάτου, πολλά κράτη-μέλη εξέφρασαν τη στήριξή τους στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Μεταξύ αυτών οι υπουργοί Εξωτερικών της Τσεχίας, της Νορβηγίας και της Σλοβακίας, ο Καναδάς και η Ολλανδία.
«Το ΝΑΤΟ θα βρει μια λογική λύση για να δεχτεί τη Φινλανδία και τη Σουηδία ως νέα μέλη στη Συμμαχία παρά τις τουρκικές ανησυχίες», δήλωσε χθες ο λετονός υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρ Ρίνκεβιτς, πριν από το άτυπο υπουργικό συμβούλιο της Συμμαχίας, στο Βερολίνο.
Στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) έχει προγραμματιστεί να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου της «οικοδέσποινας» υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Πεπεισμένος ότι τελικά και τα 30 κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ θα στηρίξουν την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και «καμία χώρα δεν θα αναλάβει την ευθύνη να τις εμποδίσει», εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.
Αναφερόμενος την εξέλιξη του ΝΑΤΟ, ο Άσελμπορν είπε χαρακτηριστικά ότι «από εγκεφαλικά νεκρό το 2019, έφτασε σε μια αναγέννηση το 2022, χάρη στον Πούτιν». «Το ΝΑΤΟ θα μεγαλώσει, είμαι πεπεισμένος», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η Συμμαχία θα παραμείνει αμυντική, όπως φάνηκε και από την ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ένας εκπρόσωπος του Πέτερ Στάνο δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η απόφαση του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης για ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί «κυρίαρχη απόφαση των δύο χωρών και η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ είναι θέμα που πρέπει να αποφασίσουν η Φινλανδία, η Σουηδία και οι 30 Συμμάχοι του ΝΑΤΟ».
naftemporiki.gr