Skip to main content

Πούτιν: Πώς θα αντιδράσει στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ;

Με το ένα πόδι στο ΝΑΤΟ βρίσκεται η Φινλανδία, όπως γνωστοποίησε την Πέμπτη η ηγεσία της χώρας.  Η Φινλανδία θα πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση, δήλωσαν ο πρόεδρος, Σάουλι Νιινίστο, και η πρωθυπουργός της χώρας, Σάνα Μάριν, σε ανακοίνωσή τους.

Η επιθυμία της Φινλανδία να ενταχθεί στη συμμαχία, πιθανότατα θα «σπρώξει» και τη Σουηδία στους κόλπους του ΝΑΤΟ, κάτι που η Ρωσία εκλαμβάνει «σίγουρα» ως απειλή, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, κάνοντας λόγο για συμμετρική απάντηση. Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και σταθερός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναφέρθηκε εκ νέου σε «πόλεμο δια αντιπροσώπου» της Ρωσίας με τη Δύση, προειδοποιώντας ότι ένας τέτοιος πόλεμος μπορεί να καταλήξει σε ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ και τελικά σε πυρηνικό πόλεμο. 

Οι προειδοποιήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν προς τη Φινλανδία να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ φαίνεται ότι απέτυχαν. Η εισβολή του στην Ουκρανία πυροδότησε αυτό ακριβώς που φαίνεται να φοβόταν περισσότερο: την περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας.

Πώς όμως θα μπορούσε να αντιδράσει; Το BBC επιχειρεί να συνοψίσει τις επιλογές του:

  • Στρατιωτική αντίδραση. Προς το παρόν, ο Ρώσος ηγέτης έχει εστιάσει στην Ουκρανία, επομένως είναι απίθανο να κάνει ξαφνικές κινήσεις προς την κατεύθυνση της Φινλανδίας. Τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στα κοινά σύνορα των 800 μιλίων (1300 χλμ) έχουν αναδιαταχθεί νότια. Ωστόσο, με τον καιρό, είναι πιθανό να μετακινήσει στρατεύματα και πυραύλους πιο κοντά στα σύνορα της Φινλανδίας και να πραγματοποιήσει επιθετικές αεροπορικές και ναυτικές περιπολίες.
  • Υβριδικός πόλεμος. Οι κυβερνοεπιθέσεις και η κυβερνοκατασκοπεία συνεχίζονται εδώ και αρκετό καιρό, με στόχο τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Πλέον οι επιθέσεις αυτού του είδους ενδέχεται να απευθύνονται ειδικά στη Φινλανδία και τη Σουηδία εάν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, συνοδευόμενε από τις καθιερωμένες ανακοινώσεις με τις οποιες οι ρωσικές αρχές αποποιούνται την ευθύνη.
  • Ποντάροντας στην… ανατροπή. Στον Πούτιν αρέσουν οι μακροχρόνιες καταστάσεις, επομένως παίζει ένα παιχνίδι με διάρκεια και μπορεί κάλλιστα να αποφασίσει ότι η ιστορική ουδετερότητα αυτών των δύο χωρών σημαίνει ότι οποιαδήποτε απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μπορεί να ανατραπεί. Με τον καιρό, μπορεί να επιλέξει να προσπαθήσει να επηρεάσει τη φινλανδική κοινή γνώμη ενάντια στο ΝΑΤΟ με τη βοήθεια διαδικτυακών bots και ψεύτικων λογαριασμών.

Πάντως, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η απάντηση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία επέκτασης του ΝΑΤΟ, «ο βαθμός στον οποίο η στρατιωτική υποδομή θα πλησιάσει τα σύνορά μας». 

naftemporiki.gr