Σχέδιο, έκτακτης ανάγκης για ενέργειες που πρέπει να ληφθούν στο άμεσο μέλλον για την περίπτωση ενός black out στην εισροή ρωσικού φυσικού αερίου ή πετρελαίου, αναμένεται να παρουσιάσει η Κομισιόν στις 18 Μαΐου.
To σχέδιο βασίζεται στον κανονισμό για την εφοδιαστική ασφάλεια που έχει τεθεί σε ισχύ ήδη από το 2017 και μπορεί υπό προϋποθέσεις να επεκταθεί και στο πετρέλαιο.
Στα μέτρα, εκτός από την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, προβλέπονται κοινή χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ των 27 αλλά και μέτρα «ατομικής ευθύνης»
Οι υπό εξέταση ενέργειες, μετά και από την αξιοποίηση στοιχείων του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. μπορεί να μειώσει κατά πολύ την ημερήσια κατανάλωση ενέργειας. Σύμφωνα με την El Pais, εξετάζεται:
1.Τηλεργασία έως και τρεις φορές την εβδομάδα.Μπορεί να εξοικονομήσει έως και 500.000 βαρέλια πετρελαίου καθώς μια μέρα τηλεργασίας υπολογίζεται ότι ισοδυναμεί με 170.000 λιγότερα βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.
2 Κοινή χρήση αυτοκινήτου. Η χρήση ενός ΙΧ από περισσότερους του ενός επιβάτες, σημαίνει 470.000 λιγότερα βαρέλια.
3. Η μείωση των ορίων ταχύτητας σε αυτοκινητόδρομους τουλάχιστον κατα 10 χιλιόμετρα. Ισοδυναμεί με 430.000 βαρέλια λιγότερα.
4. Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις, που σημαίνει 380.000 βαρέλια λιγότερα,
5. Κυκλοφορία μονών – ζυγών στις πόλεις.Εξοικονομεί 210.000 βαρέλια πετρελαίου.
Προτείνονται επίσης τα εξής: περιορισμός του αριθμού των αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους, χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και τρένων αντί αεροπλάνων.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα οι Βρυξέλλες θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι καμία χώρα δεν θα αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι μιας άλλης επειδή θα έχει πρόσβαση σε μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός αναδιανομής υπό την ευθύνη της Επιτροπής. Αρχικά σχεδιάζεται να λειτουργεί σε εθελοντική βάση και εφόσον κριθεί απαραίτητο να είναι υποχρεωτικό και να υπάρχουν οι κατάλληλες ρήτρες.
Μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκές χώρες
Στη Γερμανία, η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει την τιμή της μηνιαίας κάρτας για τα μέσα μαζικής μεταφοράς στα 9 ευρώ για το επόμενο τρίμηνο, ώστε οι πολίτες να ενθαρρύνονται να τις χρησιμοποιούν αντί για τα αυτοκίνητά τους.
Στην Ιταλία, το σχέδιο «Θερμοστάτης» έχει εφαρμοστεί από την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, με την οποία ελπίζει να εξοικονομήσει 2.000 – 4.000 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Ήδη έχει εγκριθεί για τα δημόσια κτίρια – με ανάλογες συστάσεις για τα ιδιωτικά – ρύθμιση της θερμοκρασίας μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα με μέγιστη απόκλιση δύο βαθμών και για το καλοκαίρι, όχι λιγότερο από τους 27 βαθμούς, με την αντίστοιχη απόκλιση.
Παρόμοια μέτρα λαμβάνουν και άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Πορτογαλία.
naftemporiki.gr